American Football-team Brussels Tigers in actie.

| American Football-team Brussels Tigers in actie.

American Football-match van Brussels Tigers gestaakt na zware hoofdblessure

© BRUZZ
14/11/2021

De wedstrijd van de Brussels Tigers in de halve finale van de play-offs American Football is zaterdag gestaakt. Tegen titelverdediger Limburg Shotguns werd een van de Tigers met een ernstig hoofdletsel afgevoerd. Zijn toestand is intussen stabiel. "Het zag er even heel slecht uit."

De Brussels Tigers, die hun thuisbasis in Evere hebben, namen het zaterdag in Beringen op tegen torenhoog favoriet Limburg Shotguns. De thuisploeg domineerde het eerste kwart, en leidde logischerwijs. In het tweede kwart werd de partij echter stilgelegd, nadat twee spelers van de Brusselaars geblesseerd waren geraakt tijdens een wedstrijdfase.

EHBO-team gaf niet thuis

Eén van hen raakte daarbij ernstig gewond, en had dringende verzorging nodig. “Tijdens een spelfase met stevig contact kwam zijn helm los”, legt voorzitter Pascal Decoo uit. “En vervolgens viel hij op zijn hoofd. Een van de tegenspelers kwam in zijn val ook nog eens op hem terecht. Dat gebeurde per abuis, maar het zag er even heel penibel uit.”

In zo’n geval moet er dringend medische bijstand verleend worden, maar het EHBO-team van de Shotguns daagde niet op. “Dat is nochtans reglementair verplicht. Doorgaans gebeurt er weinig tijdens zo’n match, maar nu was medische hulp echt nodig. En door het wachten gingen er dit keer kostbare minuten verloren. Daar waren we heel misnoegd over”, aldus Decoo.

Tigers aangeslagen

Want de toestand van de gewonde Tiger verslechterde en werd zelfs kritisch. Daarop werden de hulpdiensten ingeschakeld. Een kwartier na het incident arriveerde een ambulance om de speler naar het ziekenhuis af te voeren. Daar lapten de spoeddiensten de speler op. Na enkele uren onder aandachtige surveillance mocht hij ook het ziekenhuis verlaten. “Een enorme geruststelling. Hij moet een week rust nemen en dan volgt opnieuw een medische evaluatie. Als ploeg proberen we hem zo goed mogelijk te helpen.”

De halve finale tegen de Limburg Shotguns werd na het incident niet meer hervat. “Daarvoor waren mijn spelers teveel aangeslagen”, zegt Decoo. “Na het accident zijn we nog samen iets gaan eten, om de gebeurtenissen een plaats te geven. Zoiets hakt er toch stevig in." Het is aan de Belgian American Football League (BAFL) om te bepalen hoe de competitie nu verder moet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni