Amerikaanse eigenaar voor RWDM

FVDE
© BRUZZ
12/01/2022
Updated: 12/01/2022 13.12u

John Textor: dat is de naam van de nieuwe eigenaar van voetbalclub RWDM. De Amerikaan is niet aan zijn proefstuk toe, want hij is sinds afgelopen zomer ook mede-eigenaar van de Engelse Premier League-club Crystal Palace, en kocht eerder deze week ook het Braziliaanse Botafogo op. Boegbeeld Thierry Dailly blijft aan boord van de club als voorzitter.

Thierry Dailly stelde de man, waar hij meer dan een jaar naar zocht, woensdagmiddag voor aan de pers, in aanwezigheid van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS). John Textor is een man van de wereld: vorige week zat de Amerikaan nog in Brazilië om zijn plannen met Botafogo uit de doeken te doen, nu kwam hij in Molenbeek zijn nieuwste investering aan de wereld voorstellen. En hij onderhandelt nog om zich ook in te kopen bij de Portugese topclub Benfica.

Het lijkt wel alsof de man voetbalclubs verzamelt, maar er zit wel degelijk een plan achter. "Alle clubs waar ik bij betrokken ben, hebben één gemeenschappelijk element: ze draaien om een gemeenschap, ze zijn veel meer dan alleen maar een voetbalploeg," zei Textor. "Thierry Dailly werd aan mij voorgesteld door de eigenaar van KV Oostende. 'Dit is de man die je nodig hebt', zei hij me."

"Dit is voor mij een beetje alsof ik een kind afsta"

Thierry Dailly, voorzitter RWDM

Thierry Dailly, voorzitter voetbalclub RWDM

"Dit is voor mij een beetje alsof ik een kind afsta", zei Thierry Dailly met een krop in de keel. "Op zes jaar tijd hebben we een enorme groei doorgemaakt. Maar het werd steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden, zeker in covid-tijden. Ik zoek al drie jaar naar een partner en heb me daarbij erg veeleisend opgesteld. Tot ik amper anderhalve maand geleden John Textor leerde kennen. Het klikte onmiddellijk, ik kan me vinden in zijn visie. Daarom durf ik met een gerust hart de meerderheid van de aandelen in zijn handen te laten, iets wat ik bij alle andere kandidaat-investeerders altijd heb geweigerd."

Het is de bedoeling om spelers van de verschillende clubs uit te wisselen. Zo zullen er wellicht in de komende weken al jonge talenten van Crystal Palace hun opwachting maken in de beloftenteams van RWDM.

Digitale media

Textor is als ondernemer actief in digitale media en richtte in 2013 het bedrijf Facebank op, gespecialiseerd in technologische intellectuele eigendommen. In 2020 kocht hij het sport-streamingplatform fuboTV over. Hij was ook betrokken bij Digital Domain, gespecialiseerd in visuele effecten in de filmwereld en goed voor vijf Oscarnominaties. Onder zijn bewind ging het bedrijf failliet, maar Textor werd later vrijgesproken van financiële malversaties en kreeg een schadevergoeding van meer dan 6 miljoen pond.

Twee decennia geleden al zette hij zijn eerste stappen in de voetbalwereld, met de oprichting van zijn eigen Amerikaanse voetbalacademie, FC Florida. Nu bouwt hij op korte tijd aan de uitbouw van een globaal voetbalimperium, met investeringen in Crystal Palace FC (ter waarde van 90 miljoen pond), de Braziliaanse traditieclub Botafogo, en nu dus ook RWDM.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , RWDM , Voetbal , eerste klasse b , John Textor , Thierry Dailly

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni