| RSCA.

Anderlecht, AA Gent en Antwerp vol aan de bak in Europese voorrondes

AD
© Belga
18/08/2022

Met RSC Anderlecht, AA Gent en Antwerp staan er donderdagavond drie Belgische teams voor hun heenwedstrijden in de Play-offrondes van de Europese bekercompetities. De terugwedstrijden staan volgende week op het programma, de winnaars stoten door naar de groepsfases. Anderlecht hoopt voor het eerst sinds het seizoen 2018-2019 de Europese bekercompetitie te bereiken.

AA Gent moet als Bekerwinnaar pas in de laatste voorronde van de Europa League aan de slag en kreeg met het Cypriotische Omonia Nicosia de op papier makkelijkste tegenstander voorgeschoteld. De lastigste tegenstander kwam er voor competitieleider Antwerp uit de bus. In de laatste voorronde van de Conference League staan ze in Istanboel tegenover Basaksehir.

Anderlecht wil naar Europese groepsfase

Anderlecht hoopt voor het eerst sinds het seizoen 2018-2019 en de weinig memorabele Europa League-campagne tegen Fenerbahçe, Dinamo Zagreb en Spartak Trnava nog eens de groepsfase van een Europese bekercompetitie te bereiken.

Nadat paars-wit in de vorige ronde geen problemen kende met het nietige Estse Paide, wacht donderdagavond in de heenwedstrijd van de Play-offronde van de Conference League met het Zwitserse Young Boys een serieuze test.

Young Boys eindigde het voorbije seizoen op de derde plaats in de Zwitserse hoogste afdeling. In de Champions League pakte het team 5 punten in een poule met Manchester United, Villarreal en Atalanta. Dit seizoen staan ze na 5 speeldagen alleen aan de leiding.

"De uitdaging is groot, zeker omdat RSC Anderlecht zich al te lang niet wist te kwalificeren voor de groepsfase van een Europese competitie. Ook voor deze spelersgroep is deze wedstrijd een uitdaging en is het behalen van de groepsfases een belangrijk doel", vertelde coach Felice Mazzu woensdag tijdens het persmoment.

Geen rechtstreekse deelname aan groepsfase

Na enkele bijzonder magere jaren op het Europese toneel, is ons land vanaf komend seizoen zijn rechtstreekse deelnemer aan de groepsfase van de Champions League kwijt. Daarvoor wordt de landenranking van 2022 gebruikt en in die vijfjarige coëfficiënt viel het uitzonderlijke seizoen 2016-2017 weg, toen er vijf Belgische clubs in de Europese groepsfases zaten, drie Belgische clubs (Anderlecht, AA Gent en Racing Genk) in de achtste finales van de Europa League, en nog twee teams (Genk en Anderlecht) in de kwartfinales.

België zakte zo naar de dertiende plaats, waardoor de toekomstige landskampioen in het kampioenenspoor van de play-offronde zal terechtkomen, op voorwaarde dat de CL-winnaar zich ook via de eigen competitie plaatst voor het kampioenenbal.

Voorlopige landenranking

In de voorlopige landenranking van 2023 is ons land onder meer dankzij de gesprokkelde punten van Union, Antwerp en Anderlecht over het geschorste Rusland, Oekraïne en Servië naar de tiende plaats geklommen. Voordeel daarbij is dat Servië reeds twee van zijn vier gekwalificeerde teams zag sneuvelen.

Met Club Brugge rechtstreeks geplaatst in de Champions League en vicekampioen Union via een uitschakeling in de CL-voorrondes in de Europa League, zijn momenteel nog alle Belgische teams actief in Europa en komen er straks sowieso nog punten bij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni