Anderlecht blijft in hetzelfde bedje ziek na gelijkspel tegen Gent

© Photonews
| De youngsters van RSCA probeerden wel, maar het mocht niet baten.

De twee kneusjes van play-off I die mekaar bekampen: neen, dat levert geen spektakel op. Anderlecht en Gent raapten in het Astridpark na vijf wedstrijden elk hun eerste puntje, maar de Brusselaars laten wel de kans liggen om de hoop op Europees voetbal te doen herleven. Dat het seizoen maar snel gedaan is, denkt alles wat paars-wit kleurt.

Sportief directeur Michael Verschueren had de supporters na het ontslag van hoofdcoach Fred Rutten een portie jonge adrenaline beloofd. Dat was de paars-witte aanhang niet vergeten: het spandoek met de boodschap ‘De toekomst is aan de jeugd’ was duidelijk.

Interim-coach Karim Belhocinee had zich ook naar de wensen van supporters en bestuur geschikt, maar grote verrassingen in de basiself vielen er nu ook weer niet te noteren. Amuzu nam plaats op de linkerflank, Saelemaekers mocht na lange tijd nog eens starten op rechts en vanachter mocht Bornauw centraal in de defensie plaatsnemen. Dat de jongste van allemaal, Yari Verschaeren, aan de partij begon, is intussen een evidentie.

20190421_KarimBelhocine_Photonews
© Photonews
| Ook interim-coach Karim Belhocine wist het tij niet te keren in de eerste match na het ontslag van Rutten.

Aanvankelijk leek de keuze voor de jeugd goed uit te pakken. Waar Kums en Trebel erg mak acteerden, lieten vooral Saelemaekers en Verschaeren zich opmerken met enkele knappe acties. De driehoekjes op het middenveld waren – voor het eerst sinds lang – technisch verzorgd en Anderlecht nam zo’n 70 procent van het balbezit voor zijn rekening. Twee keer leidde de geduldige opbouw tot een goede kans in de eerste helft. Saelemaekers kwam eerst een teen te kort om de scherpe voorzet van Amuzu binnen te glijden. Kort daarna kreeg Verschaeren de bal uitstekend aangespeeld in de zestien, maar de youngster kreeg zijn benen niet ontward.

Sterke Bornauw houdt Anderlecht recht

In de defensie acteerde Bornauw dan weer op hoog niveau, maar door de nonchalance van onder meer Lawrence kon Gent toch een paar keer gevaarlijk uitbreken. Met Najar en Saelemaekers uit positie op rechts kwamen de Oost-Vlamingen plots zelfs met vier tegen twee te staan, maar gelukkig voor Anderlecht speelden die vier het wel erg slecht uit. Het schotje van Tsjakvetadze hobbelde naast de kooi van Didillon.

Snel naar de tweede helft dan, waar Gent meer zijn kans ging en ook meteen een uitstekende mogelijkheid kreeg om op voorsprong te komen. Didillon zag het schot van David maar nipt naast zoeven. Daarna was het wachten tot op het uur voor de eerste doelgerichte kans van deze wedstrijd, maar de kopbal van Bronn viel compleet ongevaarlijk in de handen van Didillon.

Daarna was Anderlecht er wel plots dichtbij. Eerst schreeuwde Amuzu om een penalty, maar in dezelfde fase stond Verschaeren op de goeie plaats. Zijn deviatie op de loeiharde voorzet van Bolasie spatte uiteen op de lat. Dan zit het ook niet mee voor paars-wit.

Anderlecht flirt nog met de nederlaag

Of toch: want na dik twintig minuten van gezapig voetbal strandde de poging van Bezoes nog op de paal. Didillon wist de bal nog net te klemmen voor die de doellijn overschreed en vermeed zo een totaal fiasco voor Anderlecht. Ook David had paars-wit nog een nederlaag kunnen toedienen, maar zijn schot was te zwak.

Ook tegen de laatste uit de stand kan Anderlecht thuis dus niet winnen. Door het verlies van Antwerp kon een driepunter nog enige hoop op Europees voetbal doen herleven in de paars-witte rangen, maar dat was duidelijk te veel gevraagd van dit Anderlecht. Paars-wit moet nog opletten dat het in de laatste twee matchen tegen Brugge (uit) en Standard (thuis) niet helemaal wegzakt naar de laatste plaats in play-off I.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?