| Adrien Trebel ontpopt zich tot de motor en de leider van dit RSC Anderlecht.

Anderlecht blijft ook tegen Moeskroen foutloos

Mathias Declercq
© BRUZZ
17/08/2018

12 op 12, een grandioos middenveld en een bijzonder sfeervol stadion: het is láng geleden dat RSC Anderlecht nog zo'n goede competitiestart kende. Ook tegen Moeskroen hield paars-wit de punten thuis dankzij een weergaloze Trebel en een sterk keepende Didillon. Volgende week wacht de eerste grote clash van het seizoen op het veld van Club Brugge.

Vanhaezebrouck voerde ondanks het vlekkeloze parcours toch drie wissels door ten opzichte van de felbevochten zege in Charleroi. Milic nam zijn plaats in de verdediging opnieuw in, maar ook Knowledge Musona verdrong Pieter Gerkens enigszins verrassend naar de bank. Daarnaast mocht ook Francis Amuzu de linkerflank voor zijn rekening nemen door het uitvallen van Cobbaut, al solliciteerde die volgens coach Vanhaezebrouck op training al langer naar een basisplaats.

Trebel, Trebel en nog eens Trebel

Moeskroen wachtte op zijn beurt nog op het eerste punt van dit seizoen, maar slikte wel maar 4 goals. Die reputatie deed het in de eerste helft ook alle eer aan door een muur op te trekken in het Astridpark en de snelle wingers van paars-wit vooral foutief af te stoppen. Daardoor kwam het eerste echte gevaar van de wedstrijd ook voort uit een knap geschilderde vrije trap van Santini, maar Olivier Werner haalde de bal nog uitstekend van onder zijn lat. Ook op de daaropvolgende zwieper van Vranjes had de Moeskroen-doelman een knappe parade in huis.

Paars-wit bleef aandringen, met onder meer Amuzu die zich ongrijpbaar toonde op zijn linkerflank, maar de thuisploeg had uiteindelijk twee klasseflitsen van – wie anders dan – Adrien Trebel nodig om de wedstrijd open te breken. De Fransman kreeg eerst het hele stadion recht op de banken met een absurde lob van op de eigen helft die pardoes op de lat viel. Even later leek Dimata aanvankelijk een penaltyfout uit te lokken, maar de VAR legde de bal uiteindelijk net buiten de rechthoek.

Niet erg, dacht Trebel, die hem dan maar van daar onhoudbaar in de verste hoek knalde – al hielp de opstelling van de muur en de positie van Werner zeker een handje. Voeg daar nog een Zidane-beweging aan die zijn landgenoot zeker zou weten smaken, en het is duidelijk wie dit seizoen de onbetwiste leider van paars-wit wordt. Al is de sereniteit en de steun van ene Makarenko daar ook niet vreemd aan.

Ook analist en ex-doelman Geert De Vlieger heeft zijn bedenkingen bij de openingsgoal.

Moeskroen dan toch gevaarlijk

Maar de tweede helft was nauwelijks op gang gefloten of het was duidelijk dat de klus nog niet geklaard was voor paars-wit. Gelukkig voor Anderlecht had Didillon eerst een goede redding in huis op een kopbal van Pierrot en zag de doelman meteen daarna een afgeweken schot net achter zijn lat vallen.

Daarna nam de thuisploeg het roer opnieuw in handen, maar de vele schoten uit de tweede lijn konden Werner aanvankelijk niet verontrusten. Dan maar weer iets anders proberen, dacht Trebel. Geen knal op doel vanuit de vrije trap deze keer, maar een slim pasje op Dimata, die bij zijn tweede poging de bal in het verste hoekje wist te leggen.

20180817_RSCAnderlecht_LandryDimata_Photonews

| Landry Dimata viert zijn doelpunt, Vranjes mag even later gaan douchen met rood.

Amuzu en Santini hadden er daarna nog 3-0 van kunnen maken, maar in de plaats daarvan kreeg RSCA nog een domper te verwerken. Vranjes kreeg nog terecht rood voor een drieste tackle, maar dan had die van Pierot op Bornau vroeg in de tweede helft dezelfde kleur verdiend.

Dat paars-wit voor de eerste keer dit seizoen de nul hield, had het dan weer te danken aan doelman Didillon die een gemaakt doelpunt uit zijn doel ranselde. Niets dan blije gezichten dus in het Constant Vanden Stockstadion bij affluiten. Volgende week volgt de eerste échte grote test, op het veld van aartsrivaal Club Brugge, dat eerst nog deze zondag zijn perfect rapport probeert te behouden op het veld van Antwerp.

Voor de wedstrijd kondigde paars-wit ook het afscheid van Teodorczyk aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , RSCA , RSC Anderlecht , Moeskroen , Mouscron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni