Hein Vanhaezebrouck trainer RSC Anderlecht

| Hein Vanhaezebrouck, trainer RSC Anderlecht.

Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck blijft geloven in tweede plaats

© Belga
11/05/2018

"De tweede plaats blijft mogelijk, maar dan moeten we wel onze laatste twee wedstrijden winnen", zei Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck op de persconferentie een dag na de nederlaag tegen Standard (1-3).

Anderlecht is naar de derde plaats in het klassement gezakt en heeft nu 40 punten, een minder dan Standard en vijf minder dan leider Club Brugge. Om de hoop op de tweede plaats levend te houden, moet paars-wit zondag in en tegen Gent winnen. Gent, de ex-club van Hein Vanhaezebrouck, heroverde donderdag de vierde plaats van Charleroi en mikt op een ticket voor de derde voorronde van de Europa League.

'Brugge zal kampioen worden'

"Het is jammer wat er donderdag is gebeurd, want we konden in een ongelooflijke situatie belanden", zegt Vanhaezebrouck. "Maar het is nu eenmaal zo, de situatie is ongunstig door onszelf. Het gebrek aan efficiëntie heeft ons punten gekost. De situatie is nu zoals ze is. Brugge heeft op Charleroi gewonnen, dat betekent dat Brugge kampioen zal worden. Genk-Gent is geëindigd op een gelijkspel en daardoor zijn wij nu zeker van de derde plaats en de Europa League. Wat wel nog open ligt, is de tweede plaats, maar dan moeten we wel onze laatste twee wedstrijden winnen."

Vanhaezebrouck verwacht zondag geen makkelijke wedstrijd. "Gent gaat zijn laatste troeven op tafel gooien, omdat het een week later naar Brugge moet. Zelfs als Brugge al kampioen is, gaat Club die wedstrijd niet laten schieten omdat de spelers weten hoe de relatie tussen de Brugge- en Gent-supporters is. Gent heeft ons in de heenwedstrijd geklopt (0-2). We spreken over de drie verloren punten van donderdag, maar de verloren punten thuis tegen Gent hebben ook een belangrijke rol gespeeld. Met die drie punten extra, zouden we er veel beter voorstaan."

"Zondag moeten we ons goede spel van de laatste weken bevestigen en efficiënter zijn. Tegen Standard slikken we twee doelpunten door individuele fouten. En ik ben ervan overtuigd dat als het eerste doelpunt niet valt, het tweede ook niet valt. We hebben bij het eerste doelpunt een mentale tik gekregen. In de eerste helft heeft Standard geen enkele kans gekregen."

"Voor mij is Sa Pinto al lang geen collega meer"

Hein Vanhaezebrouck is geen fan van de coach van Standard

Saief en Markovic waarschijnlijk out, Trebel geschorst

Vanhaezebrouck zal zondag opnieuw rekening moeten houden met blessures en schorsingen. "De match halen zal moeilijk worden voor Saief, die een kneuzing aan de knie heeft opgelopen. Voor Markovic wordt het onmogelijk. We zijn er zelfs bijna zeker van dat hij een spierscheur heeft in de hamstrings. En bij Najar is er geen grote schade, maar hij heeft last van spierpijn. We moeten afwachten tot zondag om te zien hoe de situatie evolueert. Trebel is geschorst en dat is toch een groot verlies. Ik moet Kara en Onyekuru misschien op de bank zetten, maar ik denk niet dat ze zullen kunnen spelen."

De Anderlecht-coach kwam ook nog eens terug op zijn sneer richting Standard-coach Ricardo Sa Pinto na de wedstrijd. "Ze verwijten me een gebrek aan collegialiteit, maar voor mij is Sa Pinto al lang geen collega meer. Een collega is iemand die respect heeft, die je accepteert en die iedereen zijn job laat doen. Sa Pinto heeft dat nooit gedaan. In het begin van het seizoen heeft hij met iedere coach ruzie gemaakt tijdens zijn persconferenties. Als er commentaar op kwam, dan kwam hij niet meer naar de persconferenties.

Hij is vier keer naar de tribune gestuurd en staat meer op dan naast het veld. En tegen ons heeft hij twee keer mijn assistent Karim Belhocine zonder reden aangevallen en zijn familie vanalles verweten. En met de bekermatch heeft hij hier een theaterstuk opgevoerd. In twintig jaar heb ik dat nooit gezien. Ik heb meerdere discussies gehad met Peter Maes, Francky Dury en Michel Preud'homme, maar er was altijd wederzijds respect. Ik heb alleen spijt dat ik gezegd heb dat hij hier nog maar twee weken zal rondlopen. Dat had ik niet moeten zeggen", besloot Vanhaezebrouck.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RSC Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni