Brian Riemer, hoofdtrainer van voetbalclub RSC Anderlecht

| Brian Riemer, hoofdtrainer van voetbalclub RSC Anderlecht.

Anderlecht-coach Riemer kijkt met vertrouwen uit naar kwartfinale Conference League

© Belga
12/04/2023

Anderlecht neemt het donderdagavond in de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Conference League op tegen het Nederlandse AZ. Coach Brian Riemer blikte op de persconferentie van woensdag alvast met vertrouwen vooruit op het duel.

Hoewel Anderlecht met een gelijkspel tegen Westerlo afgelopen weekend weinig vertrouwen heeft kunnen tanken, blikt Anderlecht-coach Brian Riemer positief vooruit op de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Conference League tegen de Nederlanders uit Alkmaar. "De wedstrijd tegen Westerlo heeft het vertrouwen van de ploeg niet aangetast. De Conference League is een totaal andere competitie", zo vertelt de oefenmeester van Anderlecht.

"Er zijn maar weinig spelers die de kans krijgen om de kwartfinale van een Europese beker te spelen. De wedstrijd tegen AZ wordt dan ook een heel speciaal moment," volgens Riemer. "We gaan gewoon ons spel spelen zoals altijd. Ik zou heel graag met 3-0 of 4-0 winnen, maar ik denk niet dat dat realistisch is."

Lof voor doelman Verbruggen

Paars-wit wil hoe dan ook een goed resultaat neerzetten en rekent daarvoor onder meer op doelman Bart Verbruggen. De Nederlander acteert de laatste weken op een bijzonder hoog niveau. Hij blikt dan ook met vertrouwen vooruit op het duel. "Ik voel me meer klaar dan ooit, ik wil genieten van de wedstrijd en morgen spelen."

Op de persconferentie was coach Riemer vol lof voor zijn jonge doelman. "Ik denk dat hij de beste doelman in de competitie is. De enige reden dat hij in doel staat, is omdat hij uitzonderlijk is. Zijn prestaties zijn uitstekend."

20230309_Bart Verbruggen RSCA Anderlecht

| RSCA-doelman Bart Verbruggen in de Conference League-wedstrijd tegen Villareal op 9 maart 2023.

Verbruggen stond in het begin van het seizoen nog tussen de palen bij de RSCA Futures in de Challenger Pro League, maar werd eind december gepromoveerd tot eerste doelman ten koste van Hendrik Van Crombrugge, van wie Verbruggen naar eigen zeggen nog elke dag veel bijleert.

"Hij brengt me veel bij met zijn zeer professionele aanpak. Hij brengt veel tijd met me door en doet het uitstekend", aldus de Nederlander. "Ik probeer te luisteren naar de coach en te leren van de andere keepers. Ik wil een complete doelman worden en ben nooit tevreden."

Verbruggen stond vorige zomer nog dicht bij een overstap naar het Burnley van Vincent Kompany. Gezien zijn sterke prestaties lijkt het voor paars-wit moeilijk te zullen worden om hem ook deze zomer aan boord te houden. "Eén ding heb ik geleerd in het voetbal: alles is te koop", beseft ook Riemer. "Maar we willen Bart niet laten gaan. In onze wereld maakt hij deel uit van onze toekomst."

In de voorbije Europese duels eiste Verbruggen telkens een hoofdrol op. In de strafschoppenreeks tegen Ludogorets in de tussenronde pakte hij maar liefst drie penalty's. In de terugwedstrijd van de achtste finales tegen Villarreal was hij dan weer belangrijk met enkele cruciale reddingen in de slotfase.

Slimani opnieuw volledig fit

Met de confrontatie tegen AZ, dat in de vorige ronde Lazio Roma uitschakelde, staan Verbruggen en de zijnen opnieuw voor een zware opdracht. "Het is een heel goed team, dat goed voetbal speelt, met spelers die een wedstrijd met een individuele actie kunnen beslissen. Dat we Villarreal hebben verslagen, betekent niet dat het gemakkelijk zal zijn tegen AZ", besloot hij.

Anderlecht kan voor het duel tegen AZ ook opnieuw rekenen op een volledig fitte Islam Slimani. De Algerijnse spits viel in tegen Westerlo, maar een basisplaats kwam toen nog te vroeg. "Slimani en Lior Refaelov hadden wat moeilijkheden, maar zijn inmiddels volledig hersteld."

Knokken voor Europe Play-off

In de Jupiler Pro League vergaat het paars-wit dit seizoen minder goed. Met een 0-0 gelijkspel tegen Westerlo afgelopen weekend, deed het een slechte zaak in de strijd om de Europe Play-off.

De recente beslissing van het BAS om de wedstrijd tussen Charleroi en Mechelen toch niet te laten herspelen is een flinke opsteker voor Anderlecht. De match tussen de Kakkers en Carolo's werd in november stilgelegd omwille van wangedrag van de thuissupporters.

"Het is goed dat het BAS zijn foute beslissing van voorheen heeft rechtgezet," zei Riemer daarover op de persconferentie woensdag. "Dit is een belangrijke beslissing voor ons, maar ook voor het Belgisch voetbal in het algemeen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni