Anderlecht door het oog van de naald naar volgende ronde in Europa

© Belga
23/02/2017

Anderlecht heeft ondanks de 2-0 thuiszege vorige week gebibberd en gebeefd in Zenit Sint-Petersburg. Zo extreem koud was het nochtans niet in Rusland, maar bij een 3-0 stand in de 85e minuut waren de Brusselaars virtueel uitgeschakeld in Europa. Thelin trok Anderlecht in de absolute slotfase nog over de streep en naar de achtste finales in de Europa League.

Anderlecht moest het stellen zonder de geblesseerde Teodorczyk, Hanni of Kara. Coach Weiler moest improviseren en bracht zo wintertransfers Thelin en doelman Rubén in de ploeg.

De Russen leden in Brussel een 2-0 nederlaag en maakten hun aanvallende intenties van bij het begin van de partij duidelijk. Hoewel dat niet meteen grote kansen opleverde, werd Anderlecht teruggedrongen op de eigen helft. Na twintig minuten klom Zenit dan ook verdiend op voorsprong. Dzyuba hield zijn verdediger makkelijk af, maar ging op zoek naar een strafschop en verloor het leer. Giuliano pikte de aanval op, kapte Dendoncker en doelman Ruben uit en schoot de 1-0 tegen de netten.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Zenit ontfermde zich over de bal en probeerde de soms stuntelige Brusselse verdediging te ontwrichten. Kokorin trof eerst nog de paal, maar twintig minuten voor tijd had de thuisploeg de 2-0 nederlaag teniet gedaan. Artem Dzyuba werkte een vloeiende aanval, na weliswaar matig verdedigend werk van Anderlecht, feilloos af. Vijf minuten later troefde Dzyuba Deschacht makkelijk af en legde hij de bal panklaar voor Giuliano. Die liet de 3-0 niet liggen.

Anderlecht-coach René Weiler had amper nog aanvallers op de bank zitten en liet dan maar de kopbalsterke verdediger Bram Nuytinck invallen voor Chipchiu. Dat bleek echter nog een schot in de roos. In de slotminuut kopte de invaller het leer door tot bij Thelin, die de 3-1 maar had binnen te knikken.

Zo kroop Anderlecht, dat slechts één poging op doel liet noteren, door het oog van de naald naar de achtste finales van de Europa League.