Anderlecht en ‘Hattrick Santini' kennen droomstart in Kortrijk

© PhotoNews
| Doelpuntenmakers Dimata en Santini

RSC Anderlecht is zaterdag aan het nieuwe seizoen begonnen met een eenvoudige overwinning op het veld van Kortrijk. Ondanks heel wat nieuwe gezichten voetbalde paars-wit de tegenstander op een hoopje. En Ivan Santini, die doet Lukasz Teodorczyk helemaal vergeten. Zijn hattrick zette RSCA op weg naar de overtuigende 1-4 zege.

Adrien Trebel, Pieter Gerkens en Alexis Saelemaekers mochten op de eerste schooldag blijven zitten op de eerste rij in de klas van Hein Vanhaezebrouck. Zij werkten vorig jaar de laatste match van het seizoen af en overleefden het zomerreces. Voor het overige alleen maar koopjes van voorzitter Marc Coucke in het elftal van RSCA.

Doelman Didillon kreeg een onuitgegeven verdediging voor zich. De talentrijke Sportingboy Bornauw stond centraal tussen nieuwkomers Milic en Vranjes. Cobbaut en Saelemaekers mochten hun loopvermogen uitspelen op de flanken. Aanvoerder Trebel en Makarenko ontfermden zich over het middenveld achter Gerkens. Dimata en Santini moesten voor doelpunten zorgen.

Twee minuten

Amper twee minuten moesten de meegereisde Brusselaars wachten op het eerste doelpunt van het seizoen. Na een vlotte combinatie zwiepte Gerkens het leer voor de kooi van voormalig Anderlecht-doelman Kaminski. De hoge kopbal van Santini viel pardoes in doel. Juichen deed de Kroaot aanvankelijk niet tegen zijn ex-club, maar dat zou hij later wel doen.

Vrank en vrij, zo etaleerden de youngsters van Anderlecht zich. KV Kortrijk speelde tien minuten lang goed mee, maar het waren de bezoekers uit Brussel die voor doelgevaar zorgden. Cobbaut testte de vuisten van Kaminski. Bornaut schrok van de plotse vrijheid en knalde onbesuisd naast. Dimata toonde zijn generatiegenoten hoe het wel moest. Op het halfuur zette de spits met een duikvlucht de 0-2 op het scorebord.

Déjà vu

Intussen kreeg KV Kortrijk de aanvalsmachine niet aan de praat. De Anderlecht-supporters vreesden voor de flitsen van ex-speler Kanu, maar die haalde zijn niveau van weleer niet. Ook voormalig Rode Duivel Mboyo kwam niet in het stuk voor.

De tweede helft begon op dezelfde manier als de eerste: met een snel doelpunt van Santini. Eigenlijk probeerde Dimata te scoren, maar de Kroaat nam over en zette Anderlecht al na 47 minuten op rozen. Saelemaekers plezierde de voetballiefhebber met wat technische hoogstandjes, maar de Zidane-beweging viel in het niet bij de klasse van Santini.

Ivan Santini

Met zijn derde van de avond voetbalde de Kroatische spits zich in de harten van alle Anderlecht-supporters. Santini onderschepte een uitworp van Kaminski en zette de doelman te kijken met een heerlijke lob. We zien het Lukasz Teodorczyk niet meteen doen. De klasseflits inspireerde een Brusselse supporter tot een juichparade op het veld. Het zorgde voor de nodige hilariteit.

Na zijn hattrick werd Santini onder luid applaus naar de kant gehaald. De nieuwe spits speelde een straffe debuutwedstrijd. En ook het new look Anderlecht lijkt klaar voor het nieuwe seizoen. Daar veranderde de ongelukkige own goal van verdediger Vranjes niets aan.

Uitstekend weer, een klinkende zege en een nieuwe publiekslieveling: het belooft zondag in het Constant Vanden Stockstadion een prachtige fandag te worden.

Vreugde in de kleedkamer van RSCA na de match

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?