'Anderlecht heeft meer dan voetbal alleen'

Tim Schoonjans
16/01/2010
Basketbalclub Royal Anderlecht is in een paar jaar tijd opgeklommen tot de derde klasse. Hun ambities worden nu gefnuikt door tekortschietende infrastructuur. De uitbreiding van het voetbalstadion kan soelaas brengen.

"We staan bekend om onze jeugdwerking," vertelt Jean-Luc Van Malder (57), de voorzitter van Royal Anderlecht. "We organiseren jaarlijks sportieve stages en rekruteren veel jongeren uit Anderlecht. Het resultaat is dat in onze eerste ploeg vijf spelers spelen die uit de laagste klassen zijn 'opgegroeid'."

De club, in 1952 opgericht, telt nu ongeveer 380 leden over veertien ploegen, waaronder twee vrouwenploegen. De jeugdploegen draaien op volle toeren. De benjaminploeg moest dit jaar bijvoorbeeld in twee gesplitst worden.

"Toch blijft de sfeer heel familiaal. We werken met vrijwilligers en doen er alles aan opdat onze jongeren zouden slagen. Tot en met de cadetten staat het plezier voorop. Dat wil niet zeggen dat ze geen resultaten halen, want onze miniemen zijn vorig seizoen toch maar mooi kampioen geworden. Bij de junioren komt toch wat meer sportieve ambitie kijken. Winnen is belangrijk, maar natuurlijk willen we naast het sportieve ook het plezier aandacht geven."

De goede resultaten dringen door tot in de eerste ploeg. Sinds 2002 zijn ze van derde provinciale opgeklommen tot derde nationale. Goede resultaten - die nu wat geremd worden. Dat zit zo: sinds een vijftal jaar mag Royal Anderlecht naast de turnzaal in de Pierre Longinstraat ook de Simonetzaal gebruiken, nadat die gerenoveerd was. Een zaal met een rijke basketbalgeschiedenis. "Royal 4 heeft daar heel wat wedstrijden gespeeld, ook Europees."

Maar het is dringen: de zaal wordt ook door scholen en minivoetbalclubs gebruikt, waardoor de basketbalclub er maar een à twee keer per week kan trainen. Voor wedstrijden zijn ze afhankelijk van de voetbalploeg.

"Als RSC Anderlecht speelt, kunnen we de zaal niet gebruiken. Ze wordt dan gebruikt door mensen van Belgacom TV, onder andere om de mensen te schminken. Wij krijgen dat meestal op het laatste moment te horen. En dat kost ons geld. We hebben dan bijvoorbeeld geen buvette , wat toch een verlies is. Voetbal is dan wel koning in Anderlecht, er zijn ook andere sporten in de gemeente."

De voetballende buren willen hun sta­dion uitbreiden, waardoor ze de Simonetzaal waarschijnlijk zullen afbreken. De basketbalclub hoopt op een nieuwe sporthal. "De gemeente wil dat RSCA een nieuwe sporthal bouwt - zij zijn per slot van rekening vragende partij, en RSCA heeft het geld. Hopelijk kunnen we er dan spelen op betere uren."

"We willen een van de belangrijkste clubs in Brussel worden, maar we missen de infrastructuur om op het hoogste niveau uit te kunnen komen. Onze toekomst wordt gehypothekeerd door de infrastructuur. Als we de play-offs zouden halen, wat gebeurt er dan als we winnen? We kunnen niet stijgen. De infrastructuur moet gelijke tred houden met onze ambities."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni