| Lior Refaelov viert een goal.

AA Gent en RSC Anderlecht spelen vandaag de finale van de Beker van België. De aftrap in het Koning Boudewijnstadion in Brussel staat om 15 uur op het programma.

AA Gent staat voor de zesde keer in de bekerfinale. De laatste keer was in 2019. Die finale eindigde in mineur met een 1-2 nederlaag tegen toenmalig tweedeklasser KV Mechelen.

De laatste eindzege in de Croky Cup dateert van het seizoen 2009-2010. Toen versloeg een sterk Gent, onder leiding van coach Michel Preud'homme, in de finale Cercle Brugge met 3-0. Eerder wonnen de Buffalo's de Beker van België ook al in 1964 en 1984.

Anderlecht begint aan zijn veertiende bekerfinale, de eerste sinds 2015. De negenvoudige bekerwinnaar verloor zeven jaar geleden na een spannende finale met 1-2 van rivaal Club Brugge. Lior Refaelov, momenteel aan de slag bij de Brusselaars, was destijds de boeman met de winnende treffer voor Club in de toegevoegde tijd.

Laatste eindzege

De laatste eindzege in de Croky Cup dateert van 2008. Toen won Anderlecht in de finale met 3-2 van uitgerekend AA Gent. Voordien schreef paars-wit de Beker van België ook al op zijn palmares in 1965, 1972, 1973, 1975, 1976, 1988, 1989 en 1994.

AA Gent schakelde in de halve finales, over twee duels, rivaal Club Brugge uit. De Buffalo's begonnen hun bekerparcours dit jaar met een vlotte zege tegen Belisia Bilzen (2e Nat.) in de zestiende finales (4-0) en versloegen vervolgens Lommel (1B) in de achtste finales (0-2) en Standard in de kwartfinales (3-1).

Anderlecht troefde AS Eupen af in de halve finales. RSCA kende voordien geen problemen bij RAAL La Louvière (2e Nat.) in de zestiende finales (1-7). In de achtste finales ontsnapten de Brusselaars na strafschoppen in Seraing (3-3 n.v., 3-4 pen.), waarna KV Kortrijk vlot verslagen werd in de kwartfinales (3-0).

Bij een loting die werd uitgevoerd kwam AA Gent voor de finale als thuisteam uit de bus. De bezoekende ploeg wordt dus Anderlecht.

Beide teams waren de voorbije weken in de Jupiler Pro League in een felle strijd verwikkeld om een plaats in de top vier, die recht gaf op de Champions' play-off.

De Brusselaars haalden het en spelen met Union, Club Brugge en Antwerp om de titel. Gent viel als vijfde net uit de boot en moet zich troosten met de Europe play-offs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni