Anderlecht krabbelt overeind tegen Charleroi

© Photonews
| Gerkens scoorde na een wondermooie assist van Morioka.

Met een 3-1 zege tegen Charleroi geeft Anderlecht zich nog niet gewonnen in de strijd om de titel. Goals van Gerkens, Morioka en Dendoncker volstonden om de kloof met leider Club Brugge tot 5 punten te herleiden.

Ondanks de verliespartijen tegen Standard en Genk kreeg Anderlecht toch nog de kans om de kloof met leider Club Brugge te verkleinen tot vijf punten. Sparringpartner van dienst was Charleroi, dat als laatste in play-off I vooral niets te verliezen had.

Om de zebra’s te temmen, had Vanhaezebrouck twee verrassingen in petto: Deschacht maakte na een verbanning naar de B-kern zijn opwachting in het eerste elftal, en ook de eeuwig geblesseerde Andy Najar mocht opnieuw zijn rechterflank afdweilen – en deed dat meteen met verve. Voorin moest Ganvoula de rol van diepe spits op zich nemen, Teodorzcyk was geschorst maar verloor ook zonet zijn broer. Zijn ploegmaats betuigden hun steun met een zwarte rouwband.

20180429_Ganvoula_Anderlecht_Photonews
© Photonews
| Ganvoula toonde zich een harde werker, maar een technisch begaafde spits is het niet.

Dat weerhield Anderlecht niet om de bezoekers uit Charleroi meteen met de rug tegen de muur te duwen, met een sterke Trebel en Najar in de hoofdrol. Toch trilden de netten eerst in het doel van de Brusselaars, maar de goal van Baby werd terecht afgekeurd na een duidelijke duwfout op Sa. Daarna was het al Anderlecht wat de klok sloeg en gooide Charleroi man en macht voor de bal. Ganvoula kreeg dé kans op de openingstreffer na goed werk van Trebel, maar verkwanselde de uitstekende kans en besloot uiteindelijk in het zijnet.

Daarna waren de Brusselaars te lang slordig in de beslissende zones, tot Morioka net voor de rust met een loepzuivere boogbal uitpakte. De bal belandde mooi in de voeten van Gerkens, die de bal simpel naast Penneteau in het mandje legde.

Anderlecht wou die voorsprong na de rust meteen uitbouwen en begon opnieuw furieus aan de tweede helft. Morioka miste eerst nog een dot van een kans op aangeven van Trebel, maar maakte dat even later goed door een goede kopbal van Dendoncker voor de neus van Penneteau in doel te devieren.

Charleroi krijgt nog reuzekans

Met 2-0 leek Anderlecht de partij makkelijk te gaan uitspelen, maar Charleroi stak dan toch eindelijk eens een goede aanval in mekaar Na knap eentijdsvoetbal over enkele stationnetjes kon Reazei uiteindelijk simpel binnenduwen. Maar Anderlecht was niet van slag en zette snel orde op zaken. Dendoncker - die even daarvoor wel goed wegkwam met geel na een fout op de doorgebroken Bedia - bekroonde zijn sterke partij met een knappe kopbal op een hoekschop van Trebel.

Charleroi kwam daarna wel nog sterk opzetten, en dat leidde uiteindelijk nog tot een gigantische kans voor Rezaei. Die kreeg na defensief geklungel van Dendoncker zomaar de bal in de voeten, maar wist voor een open doel niet te scoren.

De bezoekers konden ook daarna niets meer aan de eindstand veranderen. Met deze zege loopt Anderlecht twee punten in op Club Brugge, dat vrijdag al vrede moest nemen met een gelijkspel tegen Genk. Volgende week trekt Anderlecht naar Brugge, waar het mits een zege de titelstrijd helemaal opnieuw leven kan inblazen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?