Anderlecht maakt zich belachelijk op Brugse akker

Godfried Roelant
17/12/2017
Gerkens Photo News.jpg

| Ook Pieter Gerkens kon vandaag niet voor een lichtpuntje zorgen bij een zwak Anderlecht.

Club Brugge heeft op eigen veld brandhout gemaakt van Anderlecht. Vlak voor rust telde Diaby op een zo goed als onbespeelbaar veld de landskampioen uit met twee snelle goals. De leider in de competitie heeft zo al dertien punten voorsprong op Anderlecht en lijkt goed op weg naar een nieuwe landstitel.

De laatste zege van Anderlecht op het veld van aartsrivaal Club Brugge dateert al weer van twee jaar geleden. In december 2015 gingen de Bruggelingen met 1-4 de boot in. De kans dat we vandaag opnieuw zo een scenario voorgeschoteld kregen was bijzonder klein. Club Brugge staat autoritair op kop van het klassement en Anderlecht wisselt sterke prestaties nog te veel af met zwakkere wedstrijden.

Hanni knoeit erop los

De vele berichten deze week over een uitpuilende ziekenboeg leken het pleit al op voorhand te beslechten, maar gelukkig voor coach Vanhaezebrouck geraakten Kums, Trebel en Kara alsnog speelklaar. De grote verrassing was de basisplaats van Robert Beric. De Sloveen speelde dit seizoen nog maar 40 minuten, maar mocht nu proberen de Brugse defensie te slopen. Harbaoui en dribbelkont Onyekuru moesten zo tevreden zijn met een plaatsje op de bank.

Benny Profane © Twitter

In een eerste helft die door het slechte veld in Jan Breydel bol stond van slechte passes en combinaties, had Anderlecht na 38 minuten altijd op voorsprong moeten komen. Na een snelle ingooi van de landskampioen kwam de bal tot bij Gerkens. Die zette Hanni alleen voor doel, maar in plaats van simpel binnen te tikken besloot de Algerijn terug te leggen tot bij Beric. Dat mislukte en ook in de herneming kreeg Dendoncker het leer niet tegen de touwen.

Dubbele uppercut van Diaby

De gemiste kans was tekenend voor het spel van Anderlecht en dan moest het ergste nog komen. Neen, we hebben het niet over de wanhoopspoging van Trebel die doelman Butelle probeerde lobben vanop zo’n 45 meter, maar wel over het geklungel dat zich afspeelde op slag van rust. Club Brugge was dan wel baas op het eigen ‘patattenveld’, maar tot echte grote doelkansen kwamen de West-Vlamingen niet. Een vrije trap en kopbal van Vormer en een afgeweken schot van Wesley waren tot minuut 45 de gevaarlijkste momenten van de thuisploeg.

Kjell Lanoye © Twitter

In de toegevoegde tijd van de eerste helft deelde blauw-zwart uit het niets Anderlecht een dubbele uppercut uit. Eerst kopte Diaby een voorzet van Vormer staalhard onder Boeckx door en daarna mocht de Malinees profiteren van een misverstand in de paars-witte defensie. Als een bezetene sprintte Boeckx zijn doel uit om een bal weg te werken, maar omdat Spajic hetzelfde idee had en Frank de Tank over een dieselmotor beschikt, kwam het tot een botsing. Tot overmaat van ramp stond Diaby op de goede plek om de bal in het lege doel te deponeren.

"Frank de Tank beschikt over een dieselmotor en dat werd op slag van rust nog eens pijnlijk duidelijk toen hij op ploegmaat Spajic botste"

Doelman Frank Boeckx mocht zich in totaal vijf keer omdraaien

Vormer doet al snel de boeken dicht

Anderlecht had tijdens de rust een kwartier tijd om te bekomen en de batterijen opnieuw op te laden. Maar tot een verrijzenis kwam het lang niet. Een mislukte dribbel van Kara in de eigen zestien meter was een voorteken dat het wel eens een heel pijnlijke namiddag zou kunnen worden voor de Brusselaars. En zo geschiedde. Na tien minuten spelen in het tweede bedrijf haalde Obradovic Diaby neer in het strafschopgebied en mocht Vormer de geruststellende 3-0-voorsprong voor de Bruggelingen op het bord zetten.

De Brugse supporters wisten met hun plezier geen blijf en lieten bij elke geslaagde pass een olé van de tribune rollen. Vanhaezebrouck besloot met de inbreng van Onyekuru – waarom zat die eigenlijk op de bank? – en Bruno nog de meubelen te redden, maar het kalf was dan al lang verdronken.

Vanaken en Vossen maken vernedering compleet

Vossen was bij de thuisploeg intussen Wesley komen vervangen en hij mocht zo’n twintig minuten voor affluiten het paars-witte misbaksel met een nieuwe strafschop helemaal afmaken. Dit keer was het Vanaken die foutief was neergehaald in de grote rechthoek.

Piet Vanmarcke © Twitter

De killer uit Limburg faalde niet en zorgde voor een blauw-zwart delirium: 4-0. Maar nog was het niet gedaan. De trotse Brusselaars moesten de kelk tot de bodem ledigen, want ook Vanaken pikte nog zijn goaltje mee en maakte zo de vernedering voor Anderlecht compleet. De leider in de competitie telt door deze monsterlijke zege nu al dertien punten voorsprong op Anderlecht. Wie houdt deze machine van een vijftiende landstitel?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, RSC Anderlecht, Club Brugge, flater

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni