Anderlecht neemt afscheid van Pär Zetterberg

© PhotoNews
| Franky Vercauteren en Pär Zetterberg tijdens de vriendschappelijke wedstrijd van RSC Anderlecht tegen Oud-Heverlee Leuven op 15 maart 2019 in Neerpede.
Updated: 21-03-2020 - 19:49

Anderlecht heeft afscheid genomen van Pär Zetterberg (40). Dat meldt Het Laatste Nieuws. De Zweed was in november 2018 teruggekeerd naar paars-wit, maar er was meteen onduidelijkheid over zijn sportieve rol. Volgens de club werd de beslissing genomen omwille van financiële redenen.

Bijvoorbeeld Fred Rutten, ex-trainer van de ploeg, wist niet wat hij met Zetterberg moest aanvangen. Al treft RSCA ook een deel van de schuld: beloftes richting Zetterberg zijn nooit waargemaakt. Zeker sinds de komst van Kompany was Zetterberg steeds minder belangrijk.

Zo zat hij niet meer in het transfercomité en was hij een simpele assistent geworden. Zelfs in die functie vindt de nieuwe bestuursploeg - met Van Eetvelt, Vandenhaute en Verbeke - Zetterberg nu overbodig. Eerder degradeerden zij ook sportief manager Michael Verschueren.

De club wijst naar financiële oorzaken als reden voor het ontslag: "Net als andere economische activiteiten staat het voetbal door de uitbraak van het coronavirus voor een enorme uitdaging", klinkt het in een mededeling van paars-wit. "De logische maatregelen van de autoriteiten en de federatie hebben wel een enorme financiële weerslag op de werking van onze club. Het is onze taak om ons op korte termijn te wapenen tegen het inkomstenverlies dat de stopzetting van de competitie met zich meebrengt. Die noodzakelijke maar moeilijke oefening, moet van RSC Anderlecht, op lange termijn, weer een succesvolle voetbalclub maken."

Inspanningen nodig

"Er wordt een inspanning gevraagd aan alle medewerkers en directieleden van de club. Daar horen moeilijke en pijnlijke beslissingen bij. Eén daarvan is het ontslag van Pär Zetterberg. De Zweed is blijft een monument van RSCA. We zijn hem erg erkentelijk voor al wat hij hier verwezenlijkt heeft en voor wat hij betekent voor paars-wit." "De club zal iedereen verder op de hoogte houden van andere maatregelen die getroffen worden om de financiële en sportieve toekomst te verzekeren."

Zetterberg is een clubicoon van Anderlecht. Hij speelde er als middenvelder van 1989 tot 2000 (met van 1991 tot 1993 een uitleenbeurt aan Charleroi) en van 2003 tot 2006. In november 2018 keerde de tweevoudige Gouden Schoen en drievoudige Profvoetballer van het Jaar terug als assistent van toenmalig trainer Hein Vanhaezebrouck. Na diens ontslag in december 2018, verzeilde hij steeds meer op de achtergrond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?