Wouter Vandenhaute, niet-uitvoerend voorzitter van RSC Anderlecht op het Gala van de Gouden Schoen op 25 januari 2023

| Wouter Vandenhaute, niet-uitvoerend voorzitter van RSC Anderlecht op het Gala van de Gouden Schoen op 25 januari 2023.

RSC Anderlecht onderneemt juridische stappen na artikel in Humo, VVJ betreurt houding club

© Belga
22/02/2023
Updated: 22/02/2023 22.15u

RSC Anderlecht heeft vandaag bekendgemaakt naar de rechtbank te zullen stappen naar aanleiding van het ophefmakende artikel van twee weken geleden in weekblad Humo. Daarin werd voorzitter Wouter Vandenhaute zwaar door de mangel gehaald. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) heeft vragen bij de argumentatie van de voetbalclub.

Het gaat om de artikels 'Mauve Malaise: de diepe crisis bij RSC Anderlecht', op 7 februari, en 'Mauve Malaise. Onze journalist blikt terug op het ophefmakende artikel over Anderlecht', op 15 februari. De auteur is journalist Jan Hauspie.

"In de artikels wordt aan de hand van anonieme getuigenissen een negatief, eenzijdig en foutief beeld geschetst van de clubleiding en de dagelijkse operationele werking van RSC Anderlecht", bericht paars-wit. "De club is van mening dat de journalist de wettelijke zorgvuldigheidsnorm heeft geschonden en fouten heeft gemaakt bij het schrijven van de artikels. Het is ook niet de eerste keer dat de journalist in kwestie op deze manier over de club bericht."

De Brusselse club benadrukte "persvrijheid hoog in het vaandel te dragen, zolang de wetgeving en de rechten van de club gerespecteerd worden." Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute en voormalig CEO Peter Verbeke werden in de artikels in Humo flink aangepakt. Het weekblad sprak onder meer over hun verloning, hun manier van werken en het grote personeelsverloop van de voorbije jaren bij de club.

Zo zou Wouter Vandenhaute jaarlijks 500.000 euro factureren aan de club met zijn vennotschap Huppeldepup NV. Vandenhaute en Verbeke, die jaarlijks 550.000 euro verdiende en door ex-medewerkers "le petit nazi" zou worden genoemd, zouden bij restaurantbezoeken bedragen tot 2.000 euro uitgeven, op kosten van de club.

Een voormalige medewerker noemde het duo "twee psychopaten". De prestigieuze transfer van Rode Duivel Jan Vertonghen kwam ook aan bod. Medewerkers zouden voorzitter Vandenhaute gewaarschuwd hebben de grootverdiener niet aan te trekken, maar die legde het advies naast zich neer. Opleidingshoofd Jean Kindermans zou zijn C4 gekregen hebben omdat hij weigerde samen te werken met Verbeke.

Verdere verharding

De juridische stappen die RSC Anderlecht neemt zijn "sterk te betreuren", vindt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Deltour heeft ook vragen bij de argumentatie van de voetbalclub als zouden de Humo-artikels de club schade hebben berokkend.

"Met de redenering over het berokkenen van schade kan men heel veel berichtgeving beginnen aanvallen", zegt Deltour. "Het is nu wachten op de dagvaarding, maar afgaand op het persbericht lijkt de club nog veel werk te hebben om zijn punt voor de rechtbank te bewijzen."

In een kort persbericht stelt Anderlecht dat de Humo-journalist de wettelijke zorgvuldigheidsnorm heeft geschonden en fouten heeft gemaakt. "Maar wat zijn die fouten dan? Daarover zeggen ze niets", zegt de VVJ-secretaris. "Zeggen dat de journalist zijn werk niet heeft gedaan is veel te vaag."

Algemeen passen deze juridische stappen in een verdere verharding in de houding tegenover journalisten van voetbalclubs, met in het bijzonder enkele clubs, zoals Anderlecht, vindt Deltour. "Er zijn al gevallen bekend van journalisten die geen toegang meer krijgen tot de club na artikels of reportages die Anderlecht slecht bevallen zijn", zegt Deltour. Hij denkt daarom dat het tijd wordt voor overleg tussen de voetbalwereld en de journalistiek, om de plooien glad te strijken.

Tot slot betreurt Deltour ook dat RSCA niet naar de Raad voor Journalistiek, de onafhankelijke instantie voor zelfregulering van de journalistiek, is gestapt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RSCA, Wouter Vandenhaute

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni