Anderlecht pakt eindelijk eerste driepunter in Play-off 1

© Photonews
| Santini en Bolasie vieren de 2-1.

Anderlecht heeft zijn eerste langverwachte overwinning van Play-off 1 beet. Paars-wit speelde tegen Standard zo'n 80 minuten met één man minder, na een rode kaart voor Bornauw. Maar het klopte de rivaal toch met 2-1. Goals van Verschaeren en Santini geven Anderlecht herwonnen hoop om plaats vijf te behouden en misschien, indien KV Mechelen veroordeeld wordt in het matchfixingschandaal, alsnog Europees te spelen.

Een opgepompte techno-versie van 'Let It Be' van The Beatles speelde in een supporterscafé voor de hoofdingang van het Vanden Stockstadion. Het geeft perfect het krampachtige en machteloze gevoel weer van de RSCA-fan. Want één punt op achttien in Play-off 1 en voor het eerst sinds lang mogelijk geen Europees ticket op het einde van het seizoen. Vrolijk word je er niet van.

Rode kaart

Heel wat zitjes bleven dan ook gewoon leeg voor de klassieker tegen Standard. De thuisploeg wilde wel en startte goed, maar na acht minuten zagen ze in het Astridpark hun prille hoop de kop ingedrukt.

Na een slechte pass van Trebel kon Carcela alleen op doelman af, hij werd in laatste instantie nog ten val gebracht door Bornauw. Al tikte de Anderlechtverdediger ook nog net de bal aan, maar het verdict na hulp van de videoscheids was: rode kaart.

Duiveltje-doet-al

Gek genoeg gingen de bezoekers uit Luik met een man meer niet beter spelen. Het was zelfs duiveltje-doet-al Yari Verschaeren die Paars-wit eerst op het scorebord zette. De assist was van Bolasie, Verschaeren omspeelde de doelman en legde de bal in doel.

Ook hier moest de VAR even z'n neus dichter op het scherm plakken want Verschaeren raakte de bal even met de hand. Maar het was niet genoeg om de 1-0 af te keuren.

YARI_VERSCHAEREN_RSC_ANDERLECHT_RSCA
© Photonews
| De 17-jarige 'chouchou' Verschaeren met Trebel na de openingstreffer.

Carcela in de verste hoek

Standard kreeg voor rust nog twee kansen op de gelijkmaker, maar Didillon stond pal, onder meer op een schot van Halilovic.

Na de pauze ging het tienkoppig Anderlecht toch nog voor meer, maar Santini kon een voorzet van Verschaeren niet benutten. Aan de overkant deed Carcela de tijd even stil staan, tussen een trosje verdedigers vond de Marokkaan uit stand de verste hoek. 1-1.

Lang bleef het antwoord van RSCA niet uit. Ex-rouche Trebel ging achter de bal staan voor een vrije trap, Santini beroerde de bal lichtjes en Anderlecht klom weer op voorsprong. De thuisfans begonnen zenuwachtig te schuifelen op hun stoel want nog een half uur en er zat zowaar een eerste driepunter in Play-off 1 aan te komen.

De thuisploeg verdedigde secuur en gaf amper een krimp, ook al stond het nog steeds met een mannetje minder. Nog een tegenaanval in elkaar boksen was wel moeilijk, al had Verschaeren eigenlijk van dichtbij zijn tweede moeten maken.

Chouchou

Maar kwalijk kan je het hem niet nemen, de 17-jarige is indrukwekkend balvast en de enige echte nieuwe chouchou van het park. Dat bewees ook zijn applausvervanging in de toegevoegde tijd.

Anderlecht hield de 2-1 zonder problemen op het bord, al was het natuurlijk nog bibberen, en pakte zijn eerste overwinning in Play-off 1.

Sinds de bekerwinst van KV Mechelen en de mogelijke veroordeling van die club in het matchfixingschandaal, kan Anderlecht via een vijfde plaats in het klassement zelfs alsnog naar Europa.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?