| RSC Anderlecht werd niet veel in de weg gelegd door Beerschot.

Anderlecht rolt rode lantaarn Beerschot met 0-7 op

TDN
27/12/2021

RSC Anderlecht zwaait 2021 uit met een stevige overwinning op het veld van hekkensluiter Beerschot: 0-7. Verschaeren en Raman scoorden elk twee keer, ook Zirkzee, Refaelov en Amuzu gristen een doelpuntje mee. Paars-wit klimt dankzij de overtuigende zege naar plekje drie in de stand en nadert tot op 2 punten van Club Brugge. Anderlecht beent Union bij als vlotst scorende ploeg in de competitie.

Je kon een speld horen vallen op het Kiel. De omikronvariant van het coronavirus houdt sinds dit seizoen ook de thuissupporters uit de voetbalstadions. Op de incidenten van de voorbije weken - met onder meer een pijnlijke racismerel in Brugge - was een doodstille voetbaltempel misschien nog het meest gepaste antwoord. Anderlecht liet het in elk geval niet aan zijn hart komen.

Ontketende Verschaeren

Na een snuffelronde van zo'n vijf minuten duwde paars-wit het gaspedaal in. Van Crombrugge moest nog even opletten bij een sluwe verre trap van Noubissi, maar de doelman kwam nadien niet meer in de buurt van het leer. Wat volgde was een pot eenrichtingsvoetbal. Uitblinker Verschaeren behield het overzicht met een puike flankwissel richting Gomez. Na een één-twee met Refaelov haalde de Spaanse back de achterlijn om vervolgens strak voor te trekken. De spurtende Verschaeren tikte eenvoudig binnen: 0-1.

In minuut 10 trilden de netten opnieuw. Refaelov drukte simpel binnen, maar aangever Murillo - die in één tijd sierlijk breed legde - stond een metertje buitenspel. De Gouden Schoen nam niet veel later een afvallende bal meteen op de slot, doelman Vanhamel zweefde de botsende volley uit zijn goal. Op de daaropvolgende hoekschop liet Verschaeren vanop een halve meter de 0-2 liggen. Hij had maar binnen te knikken, maar miste de bal op een haar na.

Spaanse uitblinker

Een minuutje later zette de youngster zijn misser recht. Gomez kreeg van een bijzonder zwak Beerschot het leer op de achterlijn zomaar terug in de voeten. Opnieuw zocht en vond de Anderlechtse assistkoning de inlopende Verschaeren, die de 0-2 met het puntje van zijn schoen in het hoekje wist te verlengen. RSCA zat op rozen, zeker nadat ook Zirkzee zijn doelpunt had meegepikt. Na een lang uitgesponnen één-twee met Refaelov zette hij net voorbij het halfuur de 0-3 op het scorebord.

Beerschot bleek duidelijk een maatje te klein voor dit steeds beter voetballende Brusselse team. Wanneer ook draaischijf Holzhauser - die intussen als extra verdediger werd uitgespeeld - op slag van rust een rode kaart pakte na een tackle om de veel snellere Kouamé onderuit te halen, was de wedstrijd na 45 minuten al helemaal gespeeld.

20211227_ANDERLECHT_VERSCHAEREN_GOMEZ_REFAELOV_(c)_PhotoNews

| Verschaeren en Gomez rolden Beerschot in de eerste helft eigenhandig op.

Nooit eerder had Verschaeren twee doelpunten gemaakt in een wedstrijd. "Ik zou er straks graag een derde maken", gaf hij tijdens een flashinterview aan de rust toe. Het hongerige goudhaantje liet er geen gras over groeien. Al in de eerste minuut van de tweede helft zette hij samen met Refaelov een aanval op touw. Verschaeren gleed door de Antwerpse defensie op zoek naar zijn hattrick, maar de Israëliër klaarde de klus zelf: 0-4.

Doelpuntenfoor

De voet ging nu helemaal van het gaspedaal. De wedstrijd kabbelde een beetje voor, maar een tienkoppig Beerschot bleef geschenkjes uitdelen aan de Brusselaars. Invaller Raman schoot tegen zijn ex-club na opnieuw matig uitverdedigen de vijfde binnen: 0-5 na 62 minuten voetballen. Nog eens vijf minuten later scoorde Raman opnieuw. Zijn opportunistische afstandsschot week af en verdween zomaar in doel: 0-6.

Intussen wisselde Vincent Kompany de ene basisspeler na de andere. Refaelov, Kouamé en Cullen - die dit seizoen nog geen minuut miste - mochten al op wintervakantie. Amuzu maakte van de gelegenheid dankbaar gebruik om ook zijn statistieken op te luisteren. Zijn bescheiden en nochtans makkelijk te vangen poging gleed door de handen en benen van Vanhamel binnen. Een zieltogend Beerschot ledigde de lijdensbeker tot op de bodem.

Brusselse weelde

Raman kwam nog dicht bij een hattrick, maar kopte rakelings naast. Vlak voor de winterstop tankt Anderlecht zo nog eens vertrouwen. De voorbije weken rijgt paars-wit de bemoedigende resultaten aan elkaar. In de stand zijn de Brusselaars na 21 van 34 speeldagen opgeklommen naar plekje drie. Na het puntenverlies van rivaal Club Brugge is de kloof met de landskampioen slechts twee punten.

Maar baas boven baas. Union staat nog steeds autoritair aan de leiding met 9 punten voorsprong op Anderlecht. De laatste weken lijken de oude gloriedagen van het Brusselse voetbal wel weer terug. Geen enkele ploeg behaalde in december meer punten dan l'USG en RSCA (13 op 15). Na de zevenklapper komt paars-wit ook naast Union bovenaan de statistiek van meest gescoorde doelpunten dit seizoen: 50 op 21 wedstrijden. Wat ons betreft: meer van dat na de jaarwisseling.