Anderlecht sleept zich na penaltyreeks richting groepsfase: straks loting

© Belgaimage
| RSC Anderlecht, met coach Felice Mazzu, plaatste zich na strafschoppen voor eigen volk tegen Young Boys Bern, voor de groepsfase van de Conference League.

RSC Anderlecht heeft zich donderdagavond na strafschoppen voor eigen volk tegen Young Boys Bern, in zijn terugmatch van de vierde en laatste voorronde, geplaatst voor de groepsfase van de Conference League. Net als Union Sint-Gillis en AA Gent kennen ze vrijdag hun tegenstanders.

Even voor het halfuur was alles volledig te herdoen na de 0-1 bonus uit de heenwedstrijd. Elia Meschack (26.), nota bene enkele jaren geleden op proef bij Anderlecht, zette een een-tweetje op zijn rechterflank op en werkte na een rush vanuit een scherpe hoek binnen via het been van Wesley Hoedt.

In de tweede helft slaagden de Brusselaars er niet in om een opening te forceren in een gesloten wedstrijd. Sebastiano Esposito, tijdens de rust tussen de lijnen gekomen, liet het Lotto Park in de slotminuten uit zijn voegen barsten met de gelijkmaker, maar hij vertrok duidelijk vanuit buitenspel.

Na 20 minuten in de verlengingen had Benito Raman de goal van de kwalificatie aan de voet, maar zijn schot strandde op de paal.

In de allesbeslissende penaltyreeks miste Mario Stroeykens eerst namens Anderlecht. Young Boys faalde echter bij drie opeenvolgende pogingen, waardoor de thuisploeg zich eindelijk nog eens mag opmaken voor een Europese groepsfase.

De bezoekende coach Raphael Wicky baalde vooral om de gemiste kansen in het heenduel. "We waren thuis niet efficiƫnt genoeg," zei Wicky. "We wisten dat we niet vijf keer alleen op doel zouden afgaan, maar we hadden de kansen wel. We hadden veel goede momenten waarop we niet scoorden. Dat is wat we gemist hebben. Na zo'n prestatie, waarbij we op strafschoppen verliezen, kan ik mijn team niets verwijten. Het is een loterij."

Loting

Ook Union en AA Gent gaan naar de groepsfase. Union treedt aan in de groepsfase van de Europa League nadat het sneuvelde in de derde en voorlaatste voorronde van de Champions League tegen het Schotse Rangers, dat zich kwalificeerde voor de groepsfase van het Kampioenenbal door in de laatste voorronde af te rekenen met PSV. De Brusselaars behoren tot pot 4.

De loting voor de Europa League vangt aan om 13 uur. Om 14u30 gaan de teams voor de Conference League in de trommel.

1772 COACH UNION Felice Mazzu 5

Anderlecht kon zich voor het eerst sinds het seizoen 2018-19 weer plaatsen voor de groepsfase van een Europees toernooi. "Dat is belangrijk voor Anderlecht," zegt Mazzu. "Het gaat de club en supporters een nieuwe boost geven. Ik bedank hen, want ze waren buitengewoon vandaag. Deze kwalificatie moet mijn spelers veel ervaring geven."

Mazzu weet dat zijn opdracht om een clubicoon als Vincent Kompany op te volgen "moeilijk is en zal zijn". "Als we er vandaag zijn, is dat ook dankzij het werk van Vincent", zegt Mazzu. "Ik wil de kwalificatie aan hem opdragen, want er is drie jaar lang in de diepte gewerkt en vandaag profiteer ik daar misschien een beetje van. De opdracht zal moeilijk blijven tot het einde van het seizoen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?