Anderlecht sluit turbulente week af met vlotte thuiszege tegen STVV

12/02/2023

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag op de 25e speeldag in de Jupiler Pro League in eigen huis met 3-1 (rust: 0-0) gewonnen van Sint-Truiden. Ondanks turbulente tijden in de bestuurskamer laat de Belgische recordkampioen tien op twaalf noteren in de competitie.

Veel balbezit in de eerste helft leverde de thuisploeg amper kansen op. Benito Raman en Yari Verschaeren staken evenwel de neus aan het venster, maar STVV overleefde zonder kleerscheuren een potige eerste helft.

Na de pauze kwamen de kansen er plots toch voor paars-wit. Raman kon een voorzet van Francis Amuzu niet kadreren en enkele minuten later moest STVV-doelman Daniel Schmidt alles uit de kast halen om een plaatsbal van Killian Sardella uit zijn doel te houden.

Anderlecht ging op zoek naar de voorsprong en verdiende die stilaan ook. Een krul van Verschaeren zoefde nog naast, maar na 66 minuten stond de 1-0 dan toch op het scorebord. Een lange bal van Rode Duivel Zeno Debast bereikte Raman, die met een gelukje de Truiense verdediger Teixeira afhield en doelman Schmidt met een rake trap kansloos liet: 1-0, de vierde competitietreffer van het seizoen voor de voormalige Gentenaar.

De nieuwkomers Islam Slimani (81.) en Anders Dreyer (83.) zorgden nadien voor de 3-0 voorsprong. In de slotfase milderde de ingevallen Gianni Bruno nog tot 3-1 voor de Truienaars. De thuisploeg baalde even vanwege de gemiste clean sheet, maar al snel nam de vreugde omtrent de overwinning de bovenhand.

Met tien op twaalf en 34 punten klimt paars-wit naar de tiende plaats, met één punt minder dan Sint-Truiden. De Truienaars konden dit seizoen geen enkel punt sprokkelen tegen RSCA.

Supportersprotest

De rampscenario's in verband met de gevreesde supportersprotesten mochten zo opgeborgen worden. Ook deze week was het immers weer erg onrustig bij de club, na het spraakmakende artikel van eerder deze week in Humo, waarin het beleid van niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute zwaar op de korrel werd genomen.

In de aanloop naar het duel met de Limburgers werden de hekken rond het stadion beklad met leuzes die gericht waren tegen het clubbestuur en enkele toegangspoorten werden gesaboteerd. Er werd dan ook gevreesd voor nog meer ongeregeldheden tijdens de wedstrijd.

Zondag in de vooravond gaat KV Kortrijk, de op drie na laatste in de stand, op bezoek bij Standard, dat de strijd om de plaatsen in de top vier stilaan lijkt te zullen moeten lossen. Zulte Waregem en rode lantaarn KV Oostende sluiten zondagavond de speeldag af met een rasecht degradatieduel.