Anderlecht tennis, club van het Brusselse compromis

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
10/03/2013
Tweetaligheid bij Brusselse sportclubs is geen evidentie. Maar Anderlecht Tennis heeft een perfecte harmonie gevonden, en dat slaat aan. In mei hangen ze met de Iris Cup hun uithangbord uit.

"Tot twee jaar geleden bestonden we uit twee verschillende clubs," legt bestuurslid Jurgen Michiels (40) uit. "De ene was aangesloten bij de Vlaamse tennisfederatie, de andere bij de Franstalige. Als echte Brusselaars hebben we altijd in perfecte harmonie samengewerkt. Maar we mochten niet op elkaars velden spelen. Nu mag dat wel."

Anderlecht Tennis moet de concurrentie aangaan met nabijgelegen clubs, en doorstaat die zonder veel kleerscheuren. Zeker nu RSC Anderlecht de meeste velden van tennisclub Amicale in Neerpede heeft overgekocht. "Met onze zeshonderd leden zijn we de enige grote club in Anderlecht. Daar mag je nog twee- à driehonderd kinderen bijtellen die stages komen volgen. We zijn een familiale club met veel vrijwilligers, een vereniging uit de goede oude tijd. Daardoor kunnen we tennis tegen een democratische prijs aanbieden, in tegenstelling tot privéclubs. Al wordt het steeds moeilijker om die vrijwilligers te vinden. Bovendien zijn we een van de weinige Brusselse clubs waar Nederlandstaligen zo verankerd zijn. Wij zijn het Brusselse compromis dat functioneert."

Totaalpakket
Anderlecht Tennis zet in op zijn jeugdwerking, en biedt elke vakantieperiode sportstages aan. Die jongeren vormen de toekomst, maar ze stromen moeilijk door naar de club. "We hebben een vrij oud publiek. De kinderen komen met hun vriendjes spelen maar aan hun doorstroming moeten we werken. Al organiseren we al activiteiten om dat aan te moedigen. Jeugdwerking is een peiler van onze club. Vooral op recreatief niveau dan, niet voor topsport. Al nemen onze spelers wel deel aan wedstrijden."

Dat ze een actieve club zijn, zetten de Anderlechtenaren in de kijker met de vijfde editie van hun Iris Cup. "De Iris Cup is een vijfsterrentornooi, een van de grootste op Brussels en Belgisch niveau. Tot nu toe was er alleen een tornooi voor heren en dames één (kwaliteitsniveau, red.). Dit jaar gaan we tot niveau zes, zodat mensen uit de Brusselse en omliggende clubs ook kunnen deelnemen. Vorig jaar won Christophe Rochus het tornooi, maar het publiek komt niet louter om hem te zien spelen. Je moet een totaalpakket aanbieden."

Met vijftien velden, waaronder twee overdekte, kan Anderlecht Tennis niet al te veel klagen. Al kan alles altijd beter. "Ons clubhuis is best gezellig, maar aan vernieuwing toe. Het staat hier al meer dan dertig jaar. We zouden ook graag meer overdekte velden hebben. Tennis wordt aanzien als een zomersport, maar in België is dat toch relatief."

www.anderlechttennis.be - www.iriscup.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni