| Anderlecht incasseerde toch nog een late 2-2.

Anderlecht toont wat het geleerd heeft en waar het nog werk heeft

Thijs Roelen
© BRUZZ
09/08/2020

Even leek het of Anderlecht stappen gezet had tijdens de lange coronastop. Het speelde een uur zeer matig tegen KV Mechelen, maar kwam toch 0-2 voor. Even snel stond het weer 2-2, waarmee de ploeg van trainer Frankie Vercauteren aantoonde nog even fragiel en kwetsbaar te zijn als begin vorig seizoen.

Weet u nog vorig jaar, in het laatste weekeinde van juli? De eerste wedstrijd van het nieuwe Anderlecht, met clubheld Vincent Kompany. Het Astridpark was zwanger van hoop toen Oostende als eerste club op bezoek kwam bij paars-wit nieuwe stijl. Vince the Prince had van Marc Coucke niet alleen de sleutel voor de kleedkamer gekregen, maar ook die van de bestuursruimte en het bureau van de trainer.

Viel dat even tegen. De 1-2-nederlaag leidde een nog wisselvalliger seizoen in dan voetbaljaargang 2018/2019. De waterkans op play-off 1 werd door corona definitief de nek omgewrongen. In tegenstelling tot andere clubs, berustte paars-wit in zijn lot. Opnieuw geen Europees voetbal.

Nog maar eens een nieuwe start

Hoge verwachtingen durven de fans dit jaar eigenlijk niet meer te koesteren. Frankie Vercauteren durfde zelf geen ambitie uit te spreken aan de vooravond van het nieuwe seizoen. De laatste jaren was er te vaak sprake geweest van de Nieuwe Start. Dit keer misschien beter even afwachten, het rustig aankijken.

Toch waren er voldoende zaken die de supporters vertrouwen kunnen geven: de selectie bleef grotendeels intact. Alleen het vertrek van Nacer Chadli zal zich echt laten voelen. De voorbereiding verliep sereen en er werd voortgeborduurd op de richting die aan einde van vorig seizoen was ingeslagen. De grootste ophef ontstond toen de eerste oefenwedstrijd achter een hermetisch gesloten poort werden afgewerkt. Naar Anderlecht-normen was het dus muisstil.

Zoals vorig jaar

Muisstil was het ook Achter de Kazerne, zondagavond vlak voor de aftrap van Mechelen - Anderlecht. Voorlopig wordt in de Jupiler Pro League nog zonder publiek gespeeld. Het voordeel daarvan: supporters die de wedstrijd nu noodgedwongen van thuis volgden, konden gewoon de tv uitzetten. De eerste helft was namelijk slaapverwekkend.

Anderlecht oogde zoals het aan het begin van vorig seizoen oogde. Er werd in een laag baltempo gespeeld, voorin werd geen bal goed gepasst en er viel geen enkele doelkans te noteren.

Coucke

| Marc Coucke was ook niet overtuigd.

De ommekeer

De tweede helft begon RSCA nog apathischer, drie grote kansen kreeg Mechelen in de eerste tien minuten na rust. En toen was daar plots Jeremy Doku. De eerste keer dat hij eens aan de binnenkant voorbij zijn tegenstander ging, schoot hij direct met zijn linkerbeen raak in de verre hoek. Een toptalent uit eigen kweek die zijn ploeg over een dood punt helpt: zo zien Kompany en co. het graag.

Doku illustreerde er ook de groei mee die hij op een jaar tijd gemaakt heeft: vorig seizoen vaak met te weinig rendement en opgebrand na een uur, nu wachtte hij op zijn kans, speelde hij voor dat doelpunt redelijk zakelijk en was hij dus beslissend.

Murillo, die voor de coronastop maar een paar keer in actie kon komen voor RSCA, toonde nogmaals aan een goede aankoop te zijn geweest. Hij overvleugelde Doku regelmatig en leverde een paar goede voorzetten af. Een van hen werd via Mechelaars Bijker en Bushiri in het doel gedevieerd.

Fragiel

Op dat moment leek het alsof dit Anderlecht stappen had gezet ten opzichte van vorig jaar: ondanks een slecht eerste uur, waren twee flitsen voldoende voor een comfortabele voorsprong. Maar al snel bleek dat de ploeg nog altijd zeer kwetsbaar is. Een fout van Sardella leidde de 1-2 in en toen Cobbaut vervolgens onder een voorzet doorging, stond het even snel weer gelijk.

De ploeg van Vercauteren bleef een uur lang overeind tegen een beter Malinwa, kwam enigszins gelukkig op 0-2, maar toonde zich toen opnieuw even fragiel als aan het begin van vorig seizoen. “De historie is wat ze is,” wilde Vercauteren na afloop geen vergelijking met vorig seizoen maken. “We kennen de normen op Anderlecht en daar hebben we vandaag niet aan voldaan. Daar moeten we lessen uit trekken.”

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Brussel, Sport, Sporting Flagey, RSCA, RSCA Anderlecht, RSCAnderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni