Anderlecht in verlengingen ten onder tegen Manchester United

Het knappe parcours van Anderlecht in de Europa League is geëindigd op het veld van Manchester United. De Brusselaars dwongen de Engelse topploeg wel tot het uiterste en moesten pas in de tweede verlenging het hoofd buigen, toen man van de match Marcus Rashford de 2-1 kon binnentrappen. Anderlecht kan zich optrekken aan deze prestatie maar moet wel zien te recupereren voor de clash met Club Brugge zondag.

Na het 1-1 gelijkspel thuis was alles nog mogelijk voor de Brusselaars in de terugmatch van de kwartfinale van de Europa League op het mythische Old Trafford. Anderlecht kwam dan ook meteen scherp voor de dag met Dendoncker die en gevaarlijke pegel afvuurde die maar net op het dak van het doel belandde.

Maar op de eerste echte goeie counter van de thuisploeg was het meteen raak. Een geniale pass van Pogba bereikte de snelle Rashford, die zag zijn poging nog gekeerd door Appiah, maar de aflegger naar Mkhitaryan was wel de goede keuze: de Armeen knalde laag voorbij Rubén.

Een heel snelle voorsprong voor de Engelsen dus, en Anderlecht was even van slag. Het mocht doelman Rubén – die als vaste doelman in de Europa League steevast uitstekend voor de dag komt – tot tweemaal toe danken dat de Spanjaard een goede parade in huis had op pogingen van Rashford en Lingard.

Levensbelangrijk uitdoelpunt
De eerste goede kans voor de Brusselaars viel voor de voeten van de razendsnelle Acheampong, die na mistasten in de defensie van United alleen op doelman Romero afmocht. De Ghanees bleef echter niet koel genoeg en duwde de bal in het zijnet.

Niet getreurd, want Anderlecht kreeg even later toch wat het verdiende. Een afgeweken schot van Tielemans viel pardoes op de lat en Hanni was er als de kippen bij om de bal van dichtbij binnen te trappen. Het levensbelangrijke uitdoelpunt was gevallen, Anderlecht putte daar duidelijk moed uit en speelde de eerste helft zonder al te veel problemen uit.

Zlatan mist kans na kans
Vroeg in de tweede helft talmde Teodorzcyk nog net iets te lang om tot een schot te komen, maar daarna was het al United wat de klok sloeg. Appiah ging aan het flateren en gaf Rashford zomaar vrije baan om op Rubén af te gaan. De jonge Rashford moest echter nog te ver om de doelman heen om nog op doel te kunnen besluiten, Appiah – overigens op zeer hoog niveau voor de rest van de wedstrijd - zette ook zijn fout recht door de bal weg te werken.

En Zlatan Ibrahimovic, vraagt u? De Zweedse killer had al wat halve kansen gehad, maar wrong dé kans voor United helemaal de nek om toen hij van op een paar meter de bal maar binnen te leggen had. Rubén toonde zich echter weer van goudwaarde door de zwakke poging van Zlatan uit zijn doel te houden. En Ibrahimovic zou nog een kans of drie de nek omwringen vooraleer de topspits in de laatse minuut van de reguliere speeltijd slecht neerkwam bij een kopduel en gewisseld moest worden.

Want ja, Anderlecht hield stand en wist zich naar verlengingen te slepen. Ook in die verlengingen werden de Brusselaars belaagd door Pogba en Rashford, maar altijd was er Rubén, Spajic of Kara die op de goede plek stond om het gevaar af te wenden. Het was niet minder dan bewonderenswaardig hoe Anderlecht tot het uiterste ging om de Engelsen buiten te houden, maar aanvallend voetbal was daar niet meer bij.

Onvermijdelijke Rashford
Toch duurde het nog tot de tweede verlenging vooraleer het onvermijdelijke gebeurde. De ingevallen Fellaini won voor één keer het kopduel van Spajic en de al even onvermijdelijke Rashford haalde dan toch zijn gram en kon de bal van dichtbij onder Rubén schuiven.

Anderlecht had theoretisch nog steeds maar één doelpunt nodig om zich te kwalificeren, maar verder dan een flauwe kopbal van Acheampong geraakten de doodvermoeide Brusselaars niet meer.

Niettemin heeft Anderlecht met een bijzonder mooi Europees parcours zijn visitekaartje afgegeven en moest het pas in de absolute slotfase tegen een topploeg het hoofd buigen. Mentaal zit het uitstekend bij Anderlecht, maar de vermoeidheid in de benen kan komende zondag in de cruciale topper tegen Club Brugge wel eens een rol gaan spelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook