Anderlecht verliest in Oostende ondanks rentree Kompany

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

De terugkeer van Vincent Kompany betekent de eerste nederlaag van RSC Anderlecht onder Frank Vercauteren. Paars-wit verloor zondag op het veld van KV Oostende, de ex-club van RSCA-voorzitter Marc Coucke, met 3-2. De kustploeg won tegen Anderlecht voor het eerst sinds eind augustus.

Anderlecht recupereerde na meer dan twee maanden blessureleed sterkhouder Vincent Kompany, maar slikte met zijn patron in de basis meteen een opdoffer. Terwijl hij zijn handschoenen nog aantrok, ging Hendrik Van Crombrugge aan het knoeien. Zijn poging om ondoordacht om te bouwen, keerde als een boomerang terug in de doelmans gezicht. Joseph Akpala nam het geschenk bij zijn terugkeer in Oostende met veel dank aan: 1-0.

Roofe mist

Paars-wit moest nu komen, maar had 20 minuten nodig om gevaarlijk te zijn. Chadli schoot uit vrijschop op de vuisten van doelman Dutoit. Roofe doet voorlopig niet wat Anderlecht nodig heeft. De Brit kopte onbegrijpelijk naast. Een herboren Oostende toonde zich een pak efficiënter. Kompany ging onder een lange bal door, waarna Akpala eerst Kana dol draaide en dan uithaalde. Van Crombrugge duwde de bal in de voeten van Michiel Jonckheere (32.) die de 2-0 nette.

20191201_ANDERLECHT_KEMAR_ROOFE_OOSTENDE
© Photo News
| Kemar Roofe grossierde in de missers.

Vlak voor en vlak na de koffie liet Oostende de 3-0 liggen. Jonckheere schepte de bal over Van Crombrugge, maar naast de kooi. Akpala kopte in de rebound onbegrijpelijk naast. De Anderlechtse burger kreeg halverwege de tweede helft moed. Na hands van Ndenbe mocht Roofe een strafschop nemen, maar de Britse spits trapte als een miniem op doelman Dutoit. Die dreun kwamen de Brusselaars niet meer te boven.

Te laat wakker

Andrew Hjulsager (81.) dikte in het slot aan tot de pijnlijke 3-0, nadat hij Cobbaut helemaal tureluurs had gedribbeld. Het potje bij de bezoekende supporters dreigde over te koken, tot RSCA plots wakker schoot. Vooral de inbreng van Doku gaf de Brusselaars een onverwachte energiestoot. De youngster dribbelde knap voorbij twee Oostendse verdedigers en bediende vanop de achterlijn Chadli. Die had een knappe schijnbeweging in huis om vervolgens uit schuine hoek de 3-1 binnen te trappen.

Er was zelfs even hoop op een punt, wanneer Saelemaekers' scherpe voorzet vanop links aan de overkant belandde in de voeten van Doku. De winger van Anderlecht bekroonde zijn sterke invalbeurt met een doelpunt: 3-2 met nog enkele minuten te gaan. Een penaltyclaim van de Brusselaars viel in dovemansoren, waardoor de nederlaag een feit was. De eerste onder Frank Vercauteren. De vierde op zes waarin Kompany startte. Een zege kon de speler-manager tussen de lijnen nog niet vieren.

Elfde plek

Oostende doet een goede zaak in de stand en komt samen met KV Kortrijk, dat later zondag AA Gent ontvangt, op de dertiende plaats met vijftien punten. Anderlecht staat amper twee plaatsen hoger met 21 punten. De supporters worden stilaan zenuwachtig, want play-off 1 is opnieuw ver weg. Op de achttiende speeldag speelt Anderlecht gastheer voor ploeg in vorm Charleroi.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?