| RSCA-middenvelder Abdulrazak Ishaq en Darboe Foday van Paide.

Anderlecht vlot naar laatste voorronde in Conference League

© Belga - BRUZZ
12/08/2022

RSC Anderlecht heeft donderdagavond zijn goede uitgangspositie, die het een week geleden verworven had in de heenmatch in Estland tegen Paide Linnameeskond (0-2 zege), niet meer laten ontfutselen in de terugwedstrijd in het eigen Lotto Park in de derde kwalificatieronde van de Conference League. Na 60 minuten en vooral drie wissels schoten de troepen van Felice Mazzu wakker om uiteindelijk nog met 3-0 te triomferen. "Het ontbrak ons aan alles voor de wissels, het is moeilijk uit te leggen waarom", stelde Mazzu na afloop.

In een fletse eerste helft haalde de thuisploeg na ruim een kwartier opgelucht adem toen Adrien Trebel een kopbal van de lijn haalde. Het was wachten tot zo'n vijf minuten voor rust tot Anderlecht een grote kans kreeg: Sebastiano Esposito knalde het leer onbesuisd over.

Pas toen Felice Mazzu net voor het uur een driedubbele wissel doorvoerde, kon paars-wit het slot op de Estse deur openbreken. Invaller Lior Refaelov stuurde de eveneens ingevallen Fabio Silva het straatje in en laatstgenoemde schoof de bal in doel. Ook Michael Murillo deed zijn duit nog in het zakje met twee treffers.

Mentaal

"We hadden niet genoeg intensiteit, coördinatie, verlangen in de loopacties en we verloren de bal te vaak", vertelde Mazzu. Hij gaf toe dat het niet gemakkelijk was voor sommige spelers die nog niet veel speelden om aan de wedstrijd te beginnen.

Op mentaal vlak schoot zijn team donderdagavond tekort. "We moeten nog steeds verbeteren op dat vlak, dat is zeker. We moeten de wil hebben om iets in brand te steken, om naar voren te komen en om te lopen. We hebben onze tegenstander vertrouwen gegeven."

Mazzu had het ook over zijn Portugese spits Fabio Silva, die kan terugblikken op een knappe invalbeurt. Hij stond drie minuten op het veld toen hij de score opende. Hij zorgde voor de assist bij de 2-0 en had ook een aandeel in de derde goal. "Het is duidelijk dat hij de weg naar het doel opende, het maakte het leven makkelijker voor ons. Maar Rafa (Lior Refaelov, nvdr.) deed ons spel ook opklaren en Mario (Stroeykens, nvdr.) speelde in de ruimte, wat spelers als Amir Murillo heeft bevrijd."

De Anderlecht-coach feliciteerde Killian Sardella, die voor het eerst dit seizoen in de basis stond. "Hij toonde goesting en intensiteit", aldus Mazzu, die hoopt dat Francis Amuzu niet vertrekt. "Ik zou hem graag overtuigen om te blijven, want hij geeft ons verticaliteit. Zolang hij aanwezig is en inzet toont, zal hij speeltijd krijgen."

Groepsfase

Anderlecht kent met Young Boys Bern zijn laatste horde op weg naar de groepsfase van de Conference League. De Zwitsers hadden donderdagavond in eigen huis geen enkele moeite met het Finse KuPS Kuopio: 3-0.

De dubbele ontmoeting tussen Anderlecht en Young Boys, met als inzet een ticket voor de groepsfase van de Conference League, staat de volgende twee weken telkens op donderdag op het programma.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni