© Photonews

Anderlecht vraagt solidariteit: 'Teams die Europees spelen moeten inkomsten verdelen'

© Belga
06/04/2020

RSC Anderlecht heeft maandag in een uitgebreid gesprek op haar website tussen CEO Karel Van Eetvelt en bezieler Vincent Kompany gepleit voor solidariteit tussen de teams die volgend seizoen Europees voetbal zullen spelen en tussen zij die - mede door de vroegtijdige stopzetting van de competitie - uit de boot vallen. Anderlecht gaat ook akkoord met een eerste klasse van achttien teams volgend seizoen.

"Ik was er niet bij in die bewuste vergadering van de Pro League en net als de journalisten heb ik alles ook maar uit tweede hand", begon Van Eetvelt met de uitleg hoe hij te weten kwam dat de Pro League de aanbeveling gaf de Jupiler Pro League stop te zetten.

"Het ging er erg emotioneel aan toe, heb ik begrepen. Marc (Coucke, red.) en Vincent Mannaert hebben blijkbaar van alles naar elkaar geroepen. Ik twijfel er niet aan dat iedereen daar met de beste bedoelingen zit en het is niet abnormaal dat het er in zo'n crisisvergadering hevig aan toe gaat. De visie van Anderlecht was duidelijk. We wilden geen overhaaste beslissing en hebben van bij het begin aangedrongen op een objectief debat waarin eerst alle gevolgen van de huidige competitie stopzetten zouden bekeken worden. De reactie van de UEFA bijvoorbeeld stond in de sterren geschreven. De Pro League had een hoop gedoe kunnen vermijden door eerst grondig het huiswerk te doen."

"Het stoort me dat het nu overkomt alsof RSCA ten koste van alles verder wou voetballen. Het was gewoon slimmer geweest om rekening te houden met de internationale voetbalcontext. We zijn een klein voetballand het is al niet makkelijk voor het Belgische voetbal om te midden van de miljarden van de grote liga's te overleven. Het leek ons geen goed idee om er als eerste de stekker uit te trekken."

Club Brugge werd door het stopzetten van de competitie kampioen van België, een beslissing waar Van Eetvelt en Kompany beiden mee konden leven. Maar de verdeling van de Europese tickets en de beslissing wie er moet stijgen en degraderen baart meer zorgen. "Daarvoor is een werkgroep opgericht, die naar alle suggesties zal luisteren en voorstellen moet uitwerken", aldus Van Eetvelt.

'Maximale solidariteit'

"Het standpunt van RSCA is daarin heel duidelijk, wij pleiten voor een maximale solidariteit op elk vlak. Sportief gezien denken wij dat de enig mogelijke conclusie is om volgend seizoen in 1A met 18 ploegen te spelen. Dan hoeft Waasland-Beveren geen spijt te hebben van de waterkans die ze niet hebben kunnen grijpen om zich op de 30ste speeldag toch nog te redden. Evenmin hoeven Oud-Heverlee Leuven en Beerschot zich benadeeld te voelen. Dit geldt evenwel enkel voor het volgend seizoen, de coronacrisis is niet het moment om over een nieuw competitieformat na te denken."

"Op financieel vlak pleit RSCA ook voor solidariteit tussen de clubs. Die solidariteit zal nodig zijn want de impact van corona op ons voetbal zal zeer groot zijn. De Europese plaatsen kunnen logisch worden toegewezen op basis van de plaats in de rangschikking na 29 speeldagen, maar de clubs die op die manier Europa ingaan, moeten solidair zijn met de andere clubs."

"Wij stellen voor dat er de komende drie seizoenen een substantieel deel van de Europese inkomsten verdeeld wordt over alle clubs. En we zijn ervan overtuigd dat RSCA hier ook zijn bijdrage zal leveren, want wij hebben de absolute ambitie om vanaf de zomer van 2021 weer elk seizoen Europees te spelen!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSCA, RSCA Anderlecht, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie