'Anderlecht weigert transfercommissie Tielemans te betalen'

Tielemans bij de ondertekening van zijn contract met voormalig manager Van Holsbeeck en ex-voorzitter Vanden Stock (archiefbeeld).
Updated: 16-10-2018 - 17:42

RSC Anderlecht zou makelaar Christophe Henrotay voor de miljoenentransfer van Youri Tielemans naar AS Monaco nog 6,2 miljoen euro verschuldigd zijn. Daarvan werd 750.000 euro al overgemaakt, maar de overige 5,4 miljoen euro weigert voorzitter Marc Coucke te betalen. Dat schrijft de krant Le Soir.

In mei 2017 forceerde Tielemans zijn toptransfer naar AS Monaco. Anderlecht ving officieel zo’n 26,2 miljoen euro voor het Brusselse toptalent. De man die de dans leidde was makelaar Christophe Henrotay, die ook de zaakjes van Romelu Lukaku, Leander Dendoncker en Yannick Carrasco regelt.

De deal legde RSCA, Tielemans (minstens 125.000 euro per maand voor vijf jaar), maar ook Henrotay zelf geen windeieren. Nu blijkt immers dat de gerenommeerde spelersmakelaar 6,2 miljoen euro aan commissies vroeg om de transfer af te handelen. Ofwel 27 procent van de totale transfersom. In een reactie aan BRUZZ wilde Henrotay dat riante bedrag niet bevestigen.

Nieuwe bazen, nieuwe wetten

De som zou volgens Le Soir te betalen zijn door Anderlecht. Henrotay probeerde eerst een commissiebedrag van 1,5 miljoen euro bij AS Monaco los te weken, maar slaagde daar niet in. Met voormalig manager Herman Van Holsbeeck kwam hij evenwel tot een interessantere som.

De deal werd onder het voorzitterschap Roger Vanden Stock beklonken, maar nu zwaait Marc Coucke de plak. En die is niet zinnens om de afspraak met Henrotay na te komen, zo hekelt de makelaar. 750.000 euro werd vorig jaar al betaald, maar de tweede schijf moest eind juli betaald zijn. En dat is niet gebeurd, vertelt hij aan Le Soir.

Oorlogje onder makelaars

Intussen is er een oorlog losgebarsten rond het verhaal. Want Youri Tielemans zou niet op de hoogte geweest zijn van de enorme commissie van 6,2 miljoen euro. Om die reden zou de voormalige Anderlecht-middenvelder ook gebroken hebben met Henrotay. Zijn huidige makelaars, onder wie zijn begeleider Peter Smeets, lanceerden bij de rechtbank in Tongeren een strafonderzoek.

Volgens de strafklacht zou Henrotay geld hebben achtergehouden voor zowel Tielemans als Smeets. En dat niet alleen bij de transfer van Youri Tielemans, maar ook bij de miljoenentransfers van Romelu Lukaku naar Chelsea en Leander Dendoncker naar Wolverhampton Wanderers. Ook die Anderlecht-youngsters zitten in de portefeuille van Henrotay, en werden begeleid door Smeets.

"Ik ben ervan overtuigd dat het onderzoek me zal vrijpleiten. Er is geen reden om een klacht tegen me neer te leggen. De personen die dat deden, zoeken persoonlijk geldgewin en gebruikten daarbij vertrouwelijke informatie. Het gerecht zal de maskers doen afvallen", reageerde Henrotay bij BRUZZ.

Tegenaanval

Henrotay ontkent de aantijgingen. “Ik onderhandel mijn eigen commissies altijd in naam van de spelers die ik vertegenwoordig. Die toestemming krijg ik altijd.” De spelersmakelaar zet de tegenaanval in. Bij het parket in Brussel zou hij klacht neergelegd hebben tegen Smeets. En dat wegens laster, misbruik van vertrouwen en deloyale concurrentie. Het parket kan dat evenwel niet bevestigen.

Onze redactie vroeg de bevestiging van het verhaal aan RSC Anderlecht, maar perswoordvoerder David Steegen weigerde erop te reageren. Ook Peter Smeets was niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?