Anderlechtse sportschutters: ‘Cowboys zijn niet welkom’

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/02/2011
In Anderlecht wordt geschoten voor de sport, maar dan wel gedisciplineerd en volgens strenge regels.

Drie vzw's in een overkoepelende structuur vormen de Anderlechtse Sportschutterskringen: de Sportschutterskring met een twintigtal leden, Center and Target Fire Anderlecht met iets van een 350 leden, en de Cercle de Tir Anderlechtois met ongeveer negentig leden. Ze hebben schietlijnen voor vuurwapens in de Konijnenstraat bij de vijvers van Neerpede en in de kelder van de lagere school in de Veeweidestraat voor luchtdrukwapens.

"Sportschieten, dat is in lijnen van verschillende lengtes schieten op een doel," legt Walter Crahaij (79) uit. "Wij doen dat met lange wapens van klein kaliber en alle handvuurwapens, pistolen en revolvers, tot .45."

"Schieten is niet eenvoudig. Stabiliseren is het moeilijkste, daar moet je op trainen. Je moet je ademhaling onder controle houden, niet te lang wachten voor je schiet,..."

Bij de Anderlechtse Sportschutterskringen kan iedereen ouder dan zestien met de nodige papieren zich inschrijven. "Iedereen moet een uittreksel uit het strafregister indienen."

"Er moet discipline zijn in de schietstand. Het wapen komt pas in de schietstand uit de koffer en wordt daar klaargemaakt; de munitie zit apart. Na de training of de wedstrijd moet het wapen zonder lader en ontwapend in een gesloten koffer opgeborgen worden alvorens de schietplaats te verlaten. Wie die regels niet naleeft, vliegt eruit. Cowboys zijn niet welkom."

Behalve discipline heb je ook wat 'zakgeld' nodig. Naast de honderd euro lidgeld kost een wapen tussen drie- en achthonderd euro, een kogel vijf eurocent. En de schutters moeten er ook af en toe een negatieve reactie bijnemen. "De mensen die kritiek uiten, antwoord ik dat er geen gevaarlijke wapens zijn, alleen gevaarlijke mensen. Als de mensen correct zijn met hun wapens, dan is er geen gevaar. Een baseballbat kan even gevaarlijk zijn."

Op zondagmorgen en op maandag- en woensdagavond wordt er getraind, op woensdagochtend zijn er karabijntrainingen. Alles verloopt in een aangename sfeer. "De leden die op hun beurt wachten, zitten samen koffie of cola te drinken en kletsen wat. Alcohol mag niet voor er geschoten wordt. Als je een pint drinkt, kom je er niet in. Sommigen komen, schieten en zijn meteen weg. Anderen komen zonder wapen eens een klapke te doen. Schieten werkt heel relaxerend."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni