Aqua Club Evere: Baywatch aan de zwembadrand

Tim Schoonjans
26/11/2009
Iemand redden is niet alleen een heldendaad, het is ook een sport. België behoorde ooit tot de wereldtop in de reddingssport. Aqua Club Evere heeft een talentvolle generatie onder haar leden, maar wordt afgeremd door... een gebrek aan water.

"Ik heb veel medailles en mooie prijzen behaald, nationaal en internationaal," vertelt Vincent Honet (34), de vicevoorzitter van Aqua Club Evere. "Ik zwom al en leerde de sport toevallig kennen. België stond in de jaren 1990 aan de wereldtop. Spijtig genoeg zijn we de laatste jaren weggezakt."

Een vijftal jaar geleden richtte Honet binnen de zwemclub een reddingsafdeling op. "De sport wordt zowel in het zwembad als buiten beoefend. Je moet telkens reddingstechnieken uitvoeren op poppen. Daarbij worden ook kajaks, planken en ander materiaal gebruikt. Er zijn verschillende disciplines. Buiten moet je bijvoorbeeld ook een deel op het strand lopen alvorens de zee in te duiken en de reddingsoperatie uit te voeren."

In de zomer trekt de club één keer per week naar buiten. En daar wringt het schoentje, want in Brussel en in heel België is er een tekort aan zwembaden en aan water. "We trainen maar drie keer per week. Onze beste jongere zwemt ook bij de zwemclub om extra training te krijgen. Je moet telkens het zwembad delen, en dat is moeilijk. Het is een sport die serieus aan populariteit heeft gewonnen, maar die nu terugvalt omdat België een klein land is met weinig zwembaden. Er is gewoonweg te weinig plaats. Dat is in feite het verhaal van alle watersporten in België."

Potentieel
De reddingsafdeling van Aqua Club Evere telt een twintigtal leden. Het is een lichting waar muziek in zit. "Twee maanden geleden heeft een van onze meisjes deelgenomen aan het Europees kam­pioenschap; met een groepsopdracht heeft ze een podiumplaats behaald. We hebben een goede jongerengroep, er is potentieel en wij zijn heel gemotiveerd."

Toch is Honet niet bijster optimistisch over de toekomst. "We hébben kampioenen gehad. Maar de federatie heeft die goede resultaten jammer genoeg niet gebruikt om de sport uit te bouwen. Ik ben naar het buitenland geweest om te trainen; toen ik terugkwam, zat ik boordevol ideeën. Maar men bleek niet echt gemotiveerd om er iets mee te doen."

Sombere woorden om mee af te sluiten: "Het blijft allemaal heel amateuristisch, het is ieder voor zich. Er is weinig structuur, en dat zie ik niet meteen verbeteren."TS

:: Meer info over Aqua Club Evere bij Vincent Honet op 0478-40.69.89

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni