Aquabike, fietsen in ondiep water

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
27/08/2012
Sinds enkele weken melden zich in het zwembad De Zwaardvis tientallen sportievelingen voor een cursus aquabike, fietsen in borstdiep water. Sportarts Frank Pauwels ziet heel wat positieve effecten voor de gezondheid. Voorlopig ondervinden vooral vrouwen die aan den lijve.

Terwijl zwemmers baantjes trekken, duwen zes vrouwen tussen 20 en 35 jaar oud op de pedalen van hun aquafiets. Sinds juli staat in het gemeentelijk zwembad in de Veldstraat namelijk aquabike, fietsen in borstdiep water, op het programma. Paweł Pomykała en Manuel Comisso organiseren deze cursus via het bedrijfje Aqua 1180.
De aquafietsen, 24 kilogram zwaar en van roestvast staal, staan in ondiep water. Vooraleer Comisso, de 42-jarige gespierde instructeur, met de les begint, regelt hij de hoogte en weerstand voor elke fiets. Een sessie telt maximaal dertien deelnemers en duurt 45 minuten: de opwarming, het intensievere werk en nadien de afkoeling. Op de achtergrond begeleidt muziek de sportievelingen. Dat gaat van klassiek over disco tot techno.

Volgens Comisso heeft aquabike een gunstig effect op aders, spieren, hart, huid en conditie. "Het positieve effect is niet anders dan bij gewoon fietsen," zegt Frank Pauwels, sportarts in het UZ Brussel en verbonden aan het Blits, het Brussels Lab voor Inspanning en TopSport aan de VUB. "Het verschil is dat er met aquabike geen zwaartekracht gemoeid is. Het is dus niet belastend voor heupen, knieën, enkels en lage rug. Mensen met knieproblemen hebben baat bij deze sport." Tegelijk waarschuwt de arts: "Doordat water de huid uitdroogt, is aquabike niet aangewezen voor mensen met eczeem en andere huidaandoeningen."

Het is een heel toegankelijke sport, stelt Comisso nog. "Ik kan lesgeven aan mensen van de derde leeftijd, jongvolwassenen en zelfs een wereldkampioen. Tegelijkertijd, welteverstaan, omdat ieder op zijn of haar ritme de oefeningen doet. Het is wel belangrijk om je lichaam te kennen en het ritme te respecteren."

De instructeur zegt dat ook zwaarlijvige mensen naar de les komen, "al is het voor hen niet altijd even evident om in badpak rond te lopen." Zwangere vrouwen of mensen met een hartprobleem raadt hij het af. Maar: in de voorbije twee jaar heeft geen enkele deelnemer een ongeluk gehad, zegt hij nog.

Kleur op de wangen
Dit is het eerste jaar dat Pomykała en Comisso in Etterbeek lesgeven. De afgelopen twee jaar werd de cursus georganiseerd in het Longchampzwembad in Ukkel, waar Comisso verantwoordelijke is en Pomykała redder. Maar in het Ukkelse zwembad wordt momenteel aan het dak gewerkt. Comisso denkt dat in december de deuren er opnieuw opengaan.

In Ukkel meldden zich aanvankelijk wekelijks vijftig deelnemers aan, een jaar later was dat gestegen naar tweehonderd. "Als we slecht waren, dan zouden we zo'n cijfer niet halen."

Er komen zowel mannen als vrouwen langs, al zijn de vrouwen in de meerderheid. Maar ook koppels, grootmoeders of moeders met kinderen sporten mee. "Mannen denken vaak dat het 'iets voor vrouwen' is. Sommigen lachen er een beetje mee, tot ze op de fiets zitten en meedoen. Na tien minuten krijgen ze een kleurtje. Nog eens vijftien minuten later hebben ze veel respect voor de deelnemers."

Aqua 1180 werkt alleen met instructeurs die opgeleid zijn om lessen aquabike te geven. Comisso: "Dat is belangrijk. Weet je, op deze fietsen zijn tal van oefeningen mogelijk, waarvan sommige heel slecht voor bijvoorbeeld de knieën of de rug kunnen zijn. Maar als de les goed gegeven wordt, dan zijn er geen slechte bewegingen. Naast een specifieke vorming hebben onze instructeurs trouwens allemaal een fysieke opleiding genoten, of ze komen uit een sportieve omgeving."

Een proefles kost 15 euro, de entree voor zwembad niet meegerekend. Voor een bundel van zestien lessen betaalt een deelnemer 180 euro. Comisso: "Door aquabike vooral in publieke zwembaden te organiseren kunnen we die baden een nieuwe dynamiek geven. Zo komt er ander volk langs en ontstaan er extra inkomsten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni