Asse-Lennik kan voor Champions League niet terecht in Vorst Nationaal

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
26/09/2011
Volleybalclub Asse-Lennik speelt zijn Champions League-wedstrijden dan toch niet in Vorst nationaal. Alles was in kannen en kruiken, maar een muziekevenement gooit roet in het eten. Gesprekken om in de toekomst naar het vernieuwde Vorst Nationaal te verhuizen, worden wellicht de komende maanden opnieuw aangeknoopt.

"Onze sporthal in Asse is niet conform de normen voor de Champions League," legt bestuurder Jean Van den Bergh (45) uit. "We waren dus verplicht om naar een andere zaal uit te kijken. Alles was zo goed als geregeld met Vorst Nationaal, maar door een gepland evenement konden we er een van onze drie thuiswedstrijden niet spelen. En je moet nu eenmaal al je thuismatchen op dezelfde locatie spelen. Daarom verhuizen we voor onze thuiswedstrijden naar Sportoase in Leuven."
Vorst Nationaal ondergaat de komende jaren een facelift en verwelkomt ook een nieuwe multifunctionele sportzaal met drieduizend plaatsen. Asse-Lennik werd net als basketbalploeg Excelsior aangesproken om er zijn thuisbasis te vestigen. Er vonden zelfs al een paar gesprekken plaats tussen de volleybalclub, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vorst Nationaal en Excelsior.

"De wegen die onze club en het Gewest wilden inslaan leken elkaar te kunnen kruisen, waardoor we ook aan tafel zijn gaan zitten. Maar er staat nog niets op papier. Het is een gemiste kans dat we onze Champions League-matchen niet kunnen spelen in Vorst. Het was een perfecte testcase geweest om te zien wat de respons zou zijn geweest en om na te gaan wat we voor elkaar kunnen betekenen."

"Dat de gesprekken even stilliggen, is geen eindpunt. Iedereen moet er wel lessen uit trekken. De partijen kennen elkaar en hebben al samengezeten. We hebben overigens al een vzw opgericht met de naam Topvolley Brussels om onze bereidheid te tonen, en om te bewijzen dat het ons niet alleen te doen is om eventuele subsidies die er mogelijk aan zouden vasthangen. Het moet wel gaan om een totaalproject."

Wanneer de gesprekken zullen hernemen, staat nog niet vast. Wellicht is het eerder binnen maanden dan weken. "Ik neem aan dat er weer gesproken zal worden als men in Brussel klaar is met zijn huiswerk en ook de financiering rond is. Indien we ons komend seizoen opnieuw plaatsen voor de Champions League, kan weer getracht worden om in Vorst te spelen."

"Bij een verhuizing is het wel een fundamentele vereiste om topsport op een volwaardige basis te kunnen organiseren. Elke dag wordt er getraind, je hebt een jeugdwerking,... Noem maar op. Er komt heel wat bij kijken. Ik voel wel dat er een bereidheid is om erover na te denken en naar een oplossing te gaan."

Financiële slagkracht
Asse-Lennik speelt sinds 1984 onafgebroken in eerste klasse en heeft al twee landstitels en drie Belgische bekers op zijn palmares staan. De voorbije jaren gingen de prestaties in stijgende lijn, met een tweede plaats vorig seizoen als uitschieter. Asse-Lennik is ook actief in Brussel, waar het samen met de vzw Brussels volley de volleybalsport in onze hoofdstad promoot.

De fusieclub is bezig aan een inhaalbeweging richting absolute toppers Maaseik en Roeselare. Een verhuizing naar Vorst Nationaal zou helpen, ook op commercieel vlak. Maar Van den Bergh laat alles open.

"Niets sluit uit dat de provincie Vlaams-Brabant of de gemeente Asse een inspanning wil doen. We hebben alvast evenzeer goede contacten met de gemeente. Vandaag hebben we de financiële slagkracht niet om zelf een project op poten te zetten. We zijn afhankelijk van lokale of grootstedelijke partners die ons steunen."

Excelsior
Een verhuizing zou voor het eerst een topvolleybalploeg naar Brussel brengen. Naast de thuisbasis zou ook de naam van de club veranderen. "Volgens het reglement moet de naam van de plaats waar je speelt in de clubnaam staan. De kans is dus groot dat als we naar Vorst verhuizen, de naam verandert in Topvolley Brussels. Maar er is nog een lange weg te gaan. Naar onze inschatting is dat het een verhaal voor ten vroegste 2013, 2014 of misschien zelfs 2015. De invulling van het project moet ook nog gebeuren. We volgen het alvast op de voet."

Excelsior Brussel zit in hetzelfde schuitje als de volleyballers. De basketbalclub uit tweede klasse blijft zeer geïnteresseerd om naar Vorst te verhuizen, maar doet dat alleen als hij in eerste nationale kan uitkomt. En daarvoor zijn heel wat financiële middelen nodig. Dat is volgens het bestuur de voornaamste vereiste om de promotie af te dwingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni