Atlemo, winnaar 'Sporthart van Brussel' aan het woord

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
14/03/2012
Het kleine broertje heeft het gehaald. Atlemo, kort voor ‘Atletiek in Molenbeek’, verzamelde de meeste stemmen op FM Brussel en mag zich een jaar lang het Sporthart van Brussel noemen. Een combinatie van talent en sociaal engagement maakt van Atlemo een verdiende winnaar.

"We stonden op de piste toen we het goede nieuws vernamen," vertelt hoofdtrainer Raf Wyns (48). "Iemand had een radiootje meegenomen en volgde het live. Toen ze uitriep dat we hadden gewonnen, steeg er meteen gejuich op. Het was toch wel een verrassing. Met onze honderdtwintig leden waren we veruit de kleinste van de finalisten, maar onze inspanningen om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren, hebben vruchten afgeworpen."

De andere finalisten - Circus zonder Handen, Friskis&Svettis, Brussels Gay Sports en Fitness Palace - hadden het nakijken. Toch zijn er bij deze eerste editie van het Sporthart van Brussel geen echte verliezers: de Brusselse sportclubs kregen de afgelopen weken de aandacht die ze verdienen. "Een heel leuk initiatief," vindt Wyns. "Ik ben verbaasd over wat hier allemaal leeft in Brussel."
"Dat er zo massaal op ons is gestemd, is toch wel een teken dat heel wat mensen zich met ons identificeren. Deze titel is zeker iets om mee uit te pakken, en goed voor onze ledenwerving bovendien. Hier zijn we fier op. En het zal onze leden ook wel dichter bij elkaar brengen. Daar zal het sportfeest dat we cadeau krijgen, een belangrijke rol in spelen."

Naast het grote FM Brussel-sportfeest krijgt Atlemo ook een VGC-materiaalcheque van 750 euro. Voor de andere vier finalisten is er een cheque van 250 euro. Cadeaus die goed van pas komen in een wereld waar geld en infrastructuur regelmatig voor kopbrekens zorgen. "Nieuw materiaal is altijd welkom, want het verslijt toch zo snel. Voor het feest moeten we nog met FM Brussel overleggen, maar het zou leuk zijn als we het tijdens onze Leopold II-jogging kunnen organiseren. Die is elke tweede zaterdag van september."

Het in 1998 opgerichte Atlemo is een van de sportpijlers van de vzw Foyer, die zich bezighoudt met de integratie van allochtone bevolkingsgroepen. De club groeide uit BIS-Foyer (Brussel Integratie door Sport) en heeft al een mooi parcours afgelegd, met deze titel als bekroning. "Ons doel is jongeren uit de buurt aan het sporten te zetten, en dat lukt vrij goed," vertelt Wyns. "Onze atleten komen vooral uit Molenbeek en de omliggende gemeenten. We werken ook samen met BON (Brussels Onthaalbureau, red.) en het Klein Kasteeltje (opvangcentrum asielzoekers, red.). Zo is een van onze trainers een asielzoeker uit Niger die in eigen land een topatleet is."

Atlemo is meer dan een sportclub. Ze staan ook voor sociaal engagement en moedigen hun leden aan om hun verantwoordelijkheid te nemen. Met een betaalbaar lidmaatschapsgeld houden ze de drempel zo laag mogelijk. De financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie is hierbij een belangrijke steun. En die werpt vruchten af. Of wat dacht u van een palmares met maar liefst veertien Belgische titels? "Sportief staan we zeker ons mannetje. Monder Rizki is lang ons uithangbord geweest, met onder meer twee deelnamen aan de Olympische Spelen. En ook Mounia Aboulahcen is een mooi voorbeeld, met een pak overwinningen en titels op haar naam."

"We hopen dat we kunnen blijven groeien en nog meer leden kunnen aanzetten om hun verantwoordelijkheid te nemen. En uiteraard willen we ons typisch Brusselse karakter behouden. Ik zie nu bijvoorbeeld ook meer Vlaamse Brusselaars bij ons rondlopen. Het is hier echt een mengelmoes van nationaliteiten en mensen. Ik denk wel dat Atlemo een echte Brusselse club is."

Het Sporthart van Brussel maakte niet alleen Brusselse sportclubs gelukkig. Organisator FM Brussel blikt tevreden terug op deze eerste editie en plant volgend jaar een nieuwe. "We hebben veel positieve reacties van de sportclubs gehad," zegt Nadia Scheys. "We wilden de Brusselse sport in de kijker plaatsen en zijn daar wel in geslaagd, denk ik. Dat mocht ook wel eens, want hier zijn zoveel mooie initiatieven die niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Het is een feit dat het Brusselse verenigingsleven belangrijk is. Ik vind het persoonlijk ook wel leuk dat een heel scala van verschillende sporten vertegenwoordigd was."

"Ik heb vooral geleerd dat het bij die verschillende sportclubs om meer dan sport alleen draait. Het pintje achteraf is voor sommigen even belangrijk als de training. Sport verbindt mensen, en dat mocht wel eens in de verf gezet worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni