Atlete Cynthia Bolingo beleeft droomseizoen met WK-deelname en ticket voor Olympische Spelen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
26/08/2015

De Belgische atletiekfans hebben een nieuw talent ontdekt: Cynthia Bolingo (22). De Brusselse sprintster is momenteel actief op het wereldkampioenschap in Peking en heeft haar ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar al op zak. Van zenuwen heeft ze absoluut geen last. Ze beseft dat ze nog veel progressiemarge heeft en ons nog heel wat kan laten zien.

‘S port interesseerde me vroeger eigenlijk niet zoveel, ik speelde veel liever met mijn vrienden,” vertelt Bolingo. “Mijn leraars lichamelijke opvoeding spoorden me wel aan om er iets mee te doen aangezien ik er goed in was. Uiteindelijk ben ik op mijn vijftiende met atletiek begonnen, nadat Jean Pécher me had opgemerkt tijdens een interscholencompetitie. Hij heeft onder meer Anne Zagré ontdekt en heeft me in zijn trainingsgroep opgenomen.”

Maar Bolingo was eigenlijk nog altijd niet overtuigd. Ze ging af en toe trainen, zonder meer. Atletiek boeide haar aanvankelijk niet zoveel. Maar de leuke groep waar ze mee trainde en het besef dat lopen toch wel iets voor haar was, deden haar van gedachten veranderen. Ze kreeg van de Franstalige atletiekfederatie vrij snel de elitestatus en trok er steeds vaker op uit om aan competities deel te nemen. “Als alles goed gaat en je voelt dat je prestaties in de goede richting gaan, dan is de motivatie uiteraard hoog.”
“Ik combineer de honderd, tweehonderd en vierhonderd meter. Ik ben een polyvalente sprintster. Men zegt me dat ik op termijn zal moeten kiezen, en dan zal ik wellicht de honderd meter laten vallen. Aangezien ik gevoelige hamstrings heb, verteert mijn lichaam die kortere nummers moeilijker. Maar momenteel boek ik op de drie disciplines nog vooruitgang, dus blijf ik ze combineren.”

De carrière van Bolingo is nog maar zeven jaar oud en dat heeft zo zijn gevolgen. Ze heeft nog steeds een frisse blik op atletiek en beseft dat ze nog heel wat moet bijleren. En dat zal ook gebeuren. Ze bevindt zich zeker nog niet bovenaan haar progressiecurve. “Ik ben blij met wat ik vandaag presteer, maar je hebt het beste van mij nog niet gezien. Als ik loop voel ik dat ik nog veel moet bijschaven. De evolutie die je meemaakt is een van de leuke facetten van sport. Ik heb nog heel wat te ontdekken, ook op vlak van menselijke relaties.”

“De drie trainingen die ik vroeger wekelijks afwerkte zijn ondertussen uitgebreid naar zes doorgedreven trainingen. De klik om mijn trainingsarbeid serieuzer te nemen is er op mijn achttiende gekomen. Daarvoor zag ik atletiek nog iets te veel als hobby. De ambitie om op grote competities te staan is toen echt gegroeid.”

Groen gras
Die ambitie is Bolingo aan het waarmaken. Ze doet dat nu wel met een andere trainer dan Jean Pécher. “Ik wou iets anders ontdekken en zien of het gras groener was aan de overkant. Het contact dat ik had met Carole Bam, die net met haar eigen carrière was gestopt, was meteen zeer goed. Aangezien zij actief is bij de Cercle Athletique du Brabant Wallon, ben ik naar hen overgestapt. Ik beweer niet dat het gras er groener is, maar de structuur is er wel zeer goed. Ze leveren daar goed werk.”

Dat merk je aan de resultaten van Bolingo, zelfs al moest zij de afgelopen seizoenen afrekenen met blessures. Toen ze zich vorig jaar niet kon plaatsen voor het algemene Europees kampioenschap, trok ze naar het EK voor de U23 in Tallinn. Haar goede prestaties op de vierhonderd meter zorgden voor een stevige boost. “Ik heb er zonder al te veel problemen de finale gehaald, een prestatie die ik eigenlijk voor het eerst neerzette in een individueel nummer. Ik heb er van elk moment genoten, onder meer van de uitstekende sfeer tussen de atleten.”

“Die prestatie heeft me vertrouwen gegeven voor dit seizoen. Tijdens dat EK heb ik gezien hoe het er aan toe gaat op zo’n grote competitie en heb ik geleerd stress te beheren, zelfs al ben ik eerder stressbestendig. In navolging daarvan heb ik me met mijn trainer op een iets andere manier voorbereid op dit seizoen. We hebben de nadruk meer op de 200 meter gelegd.”

De Brusselse kende maar al te goed het belang van dit seizoen. In samenspraak met haar coach stelde ze een programma op om zich te plaatsen voor de grote tornooien. Een moeilijke opdracht waarin ze toch slaagde. “Mijn eerste doel was me te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Na twee gemiste pogingen – waarvan de tweede op twee honderdsten van een seconde! – slaagde ik er begin augustus in. Weinigen geloofden er in, maar mijn entourage en ikzelf hebben er nooit aan getwijfeld.”

“Toen ik in Oordegem de minima liep, beleefde ik natuurlijk een fantastisch moment. Ik heb me met die tijd ook meteen voor de Olympische Spelen geplaatst, twee vliegen in één klap dus.”
Met deze kwalificatie treedt Bolingo voor het grote publiek uit de schaduw. Aan haar puike prestaties hangen ook verwachtingen die steeds groter zullen worden. Maar dat weegt zeker niet op haar. “Ik ben klaar om te bevestigen.”

Slechte luchtkwaliteit
We zullen deze week meteen kunnen zien of de Brusselse sprintster er klaar voor is. Het wereldkampioenschap atletiek vindt namelijk van 22 tot 30 augustus plaats in het Chinese Peking. Bolingo loopt er de tweehonderd meter. “We hebben eerst nog een stage afgewerkt in Japan. Die gebeurde niet in China omdat de luchtkwaliteit er te slecht is. We zijn pas een paar dagen voor onze competitie naar Peking vertrokken.”

“Mijn eerste ambitie is ervaring opdoen. Het zal fantastisch zijn om in dat prachtige Vogelneststadion te lopen, voor zoveel toeschouwers en tussen al die toppers. Ik denk niet dat ik onder de indruk zal zijn, maar ik zal mijn ogen zeker de kost geven. Mijn ideaal scenario is mijn persoonlijk record breken en goed presteren. De halve finales halen zou zeer mooi zijn.”

Om die volgende stap te zetten moet Bolingo naar eigen zeggen zeker nog werken aan haar start en concentratievermogen. Haar focus moet nog beter. Aangezien haar carrière zich in een redelijk vroeg stadium bevindt, zal die progressie wel geboekt worden. Die moet haar tot successen leiden, liefst zo snel mogelijk. “Ik wil me volgend jaar plaatsen voor het Europees kampioenschap, dat in juli plaatsvindt in Amsterdam. Dat kan een goede voorbereiding zijn voor de Olympische Spelen.”

“Ik denk nog niet te veel aan de Spelen, ik doe alles stap per stap. Het is natuurlijk fantastisch dat ik er aan zal deelnemen, maar dat is iets voor volgend jaar. In mijn carrière wil ik zeker een paar edities van de Olympische Spelen meemaken. Met hard werk moet dat lukken. Ik presteer nu goed op nationaal niveau, dus is de logische volgende stap Europees niveau. En, wie weet, later ooit internationaal niveau.”

Update: Haar ideale scenario was haar beste tijd (23.11) verbeteren en de halve finales halen, maar daar is Bolingo niet in geslaagd in Peking. Ze sneuvelde in de reeksen met een eerder matige tijd van 23.45, waarmee ze zesde eindigde in haar reeks. Bolingo had ongetwijfeld op meer gehoopt, maar dit is haar eerste deelname aan een competitie van dit niveau en het ging haar ook om het vergaren van ervaring.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni