| Het veld moet gedeeld worden met RWDM, waardoor kinderen minder plaats krijgen om te sporten

Atletiekclubs sceptisch over verdeling veld met RWDM

AAB
© BRUZZ
17/05/2022

Daring Athletic Club Molenbeek (DACM) in het Sippelberg-sportcomplex moet binnenkort haar veld delen met voetbalclub RWDM. Dit zorgt voor spanningen tussen de betrokken partijen. De Nederlandstalige en Franstalige sportorganisaties, die de site gebruiken, vrezen voor zware gevolgen. Schepen van Sport, Jamal Azaoum, relativeert. "Ze krijgen nog tijd genoeg. Maar speerwerpen en kogelstoten zijn minder populair bij jongeren."

De gemeente Molenbeek heeft aangekondigd dat het veld op de atletiekpiste van het Sippelberg sportcomplex gedeeld zal worden met voetbalclub RWDM. De beslissing werd aangekondigd door schepen van Sport, Jamal Azaoum (PS). Het besluit werd volgens de atletiekverenigingen zonder enig overleg genomen.

Dit schiet bij sportverenigingen ATLEMO (NL) en Daring Athletic Club Molenbeek in het verkeerde keelgat. Zij benutten al dertig jaar de site en vrezen dat de komst van RWDM minder plaats laat voor eigen atleten. “Deze beslissing heeft een enorme impact, meer dan de helft van de disciplines zou niet meer beoefend kunnen worden door onze jongeren. Atletiek is meer dan gewoon rond een piste lopen”, zegt Maarten Dejonghe, voorzitter van ATLEMO.

Hoewel de atletiekverenigingen geen problemen hebben met het delen het terrein, vrezen ze dat RWDM hen zal verbieden het veld te benuttigen.

“We kunnen duizenden jongeren toch niet opofferen voor een twintigtal voetbalspelers?"

David Van Vlaenderen, voorzitter Daring Athletic Club Molenbeek

Sporten zoals discus- of speerwerpen zouden door de komst van de club niet meer beoefend kunnen worden. Daarvoor zouden ze naar een andere locatie moeten gaan, wat volgens de voorzitters van de clubs absurd is. “We kunnen duizenden jongeren toch niet opofferen voor een twintigtal voetbalspelers? Onze plaatsen waren al beperkt, maar dit maakt het probleem alleen maar groter”, zegt voorzitter van DACM, David Van Vlaenderen.

Plaatstekort

De twee atletiekpistes zijn eigendom van de gemeente Molenbeek, zij verhuurt deze onder meer aan de twee vzw’s ATLEMO en de Association des Clubs de Sports de Molenbeek. Met de wedergeboorte van het Molenbeeks voetbal wil schepen Azaoum de sport opnieuw in de schijnwerpers plaatsen. “De drie clubs A.S.A. Molenbeek, RWDM Girls en Jeunesse Molenbeek hadden niet genoeg ruimte, met deze deal krijgen de clubs toegang tot nieuwe infrastructuren”, aldus Azaoum.

Jeunesse Molenbeek en RWDM deelden in het verleden al hetzelfde veld. De schepen wil met dit plan de amateurclubs weer verzamelen en profclub RWDM een eigen trainingsveld geven.

Win-win?

RWDM zou het veld enkel moeten gebruiken tussen 8u-12u en tussen 13u-16u, wat volgens de schepen meer dan genoeg tijd geeft aan de jonge atleten om hun sport te beoefenen. “Speerwerpen en kogelstoten zijn ook minder populair bij de jongeren. Daarom dat ik ook plaats wil maken voor het voetbal”, aldus Azaoum.

“Ik zie het als een win-win situatie"

Jamal Azaoum, schepen van Sport Molenbeek

Ook zou RWDM investeren in de renovatie van het veld. “Ik zie het als een win-win situatie. Er is niet genoeg plaats voor alle voetbalploegen in Molenbeek, dit is voor RWDM meer ruimte en in ruil daarvoor krijgen de jongeren een beter veld”, verklaart schepen Azaoum.

Woensdagavond vindt een overleg van de gemeenteraad plaats om de toekomst van het complex te bespreken.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni