BAS buigt zich over gezangen van Anderlecht-fans

© RSC Anderlecht

RSC Anderlecht moet zich de komende weken een tweede keer voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) gaan verantwoorden. Paars-wit kreeg geen straf voor de beruchte "Alle boeren zijn homo's"-gezangen van fans richting Club Brugge, maar het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) tekende beroep aan.

Dat meldt de krant Het Nieuwsblad zaterdag en wordt door KBVB-woordvoerder Pierre Cornez bevestigd aan Belga. De match delegate die op 4 april aanwezig was in het Astridpark beschreef in zijn verslag verschillende spreekkoren.

Zo weerklonk meteen na de aftrap het beruchte "Alle boeren zijn homo's". Dat lied werd op het einde van de wedstrijd nogmaals hernomen. Hoewel de Geschillencommissie Hoger Beroep een boete van 1.000 euro oplegde aan RSCA, was dat niet voor die bewuste liederen.

"De woorden boer en homo zijn loutere benamingen van een specifieke bevolkingsgroep, zonder discriminerende connotatie", lezen we in het vonnis. Om die reden werd Club Brugge eerder ook vrijgesproken voor "Alle joden zijn homo's" in dezelfde wedstrijd. Het Bondsparket is consequent, want ook tegen die vrijspraak tekende het beroep aan.

Tweede zaak

De gezangen kregen vorige week een nieuwe dimensie, omdat Leandro Trossard de woorden ook in de mond nam tijdens een kampioenenviering van KRC Genk in discotheek Versuz. Het Uitvoerend Comité van de KBVB gaf daar al een boete voor, dus vindt bondsprocureur Kris Wagner dat een vrijspraak voor RSC Anderlecht niet consequent en correct zou zijn. Daarom liet hij beroep aantekenen.

Het is al de tweede zaak die RSC Anderlecht moet uitvechten voor de arbiters van het BAS. Paars-wit tekende zelf immers beroep aan tegen de match achter gesloten deuren na supportersincidenten op het veld van Standard. Het BAS legde nog geen data vast voor de zittingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?