Basketbalclub Black Devils: ‘Meer dan wat met een balletje spelen’

TS
© Brussel Deze Week
04/06/2012
Nederlandstalige basketbalclubs zijn in de hoofdstad op één hand te tellen. De Black Devils is er zo een en draait op volle toeren. De jeugd krijgt er alle kansen.

"De meeste van onze jongens zijn kinderen van de jaren 1990," vertelt Cathy Van Keymeulen (56), begeleidster van de junioren. "Die verjonging is dertien jaar geleden ingezet door een grootvader binnen de club. We hadden toen alleen een seniorenploeg; hij lanceerde een jongerenploeg om de ketjes goesting te doen krijgen."

De Black Devils werden in 1946 opgericht, toen nog veel Amerikaanse legerploegen basketten in Brussel. Nog altijd zitten er leden van het eerste uur in het bestuur. Zij zagen de club evolueren van een familie- naar een vriendenclub. "Vroeger waren vooral Vorstenaren lid; die spraken buiten het sportgebeuren regelmatig af. Vandaag komen onze jongens uit heel Brussel. We tellen een dertigtal spelende leden. Daar zijn geen dames meer bij, al vind je die nog wel rond het veld. Maar we moesten afbouwen, we konden het niet meer bolwerken. We steken nu al zoveel energie in de club... Zolang het mocht, hebben we met gemengde jeugdploegen gespeeld, maar dat mag dus niet meer. Jammer, want het was leerrijk voor jongens én meisjes."

De Black Devils is een van de weinige Nederlandstalige basketbalploegen uit de hoofdstad. Maar in de allereerste plaats zijn ze een Brusselse club: "Elke time-out gebeurt in twee talen. We hebben ook gasten uit het Franstalige onderwijs die hun Nederlands hier bijspijkeren. Onder vrienden durf je meer, dat helpt." De jonge, dynamische ploeg plukt dit seizoen de vruchten van zijn goede jeugdafdelingen. Zo hebben de junioren de Beker van Vlaams-Brabant gewonnen en stijgt de drie jaar geleden opgerichte seniorenploeg naar eerste provinciale. "Ook bij onze eerste ploeg speelt de jeugd een belangrijke rol. Zij winnen matchen dankzij hun hoge tempo. Die gasten zijn echt in vorm."

"De meeste van onze ploegen zitten vol. Jongeren vanaf zestien kunnen zich wel inschrijven voor onze ploeg in derde provinciale, maar dan moeten ze toch al wat kunnen ballen. Jongeren geboren in 1997, 1998 of 1999 zijn zeer welkom voor onze miniemenploeg. Dit seizoen hebben zij geen competitie kunnen spelen omdat ze met te weinig waren. Daarom willen we de ploeg uitbouwen."

Een lekker draaiende ploeg met jonge talenten lokt in de sport traditiegetrouw kapers op de kust. Niet zo bij de Vorstenaren, waar de hechte spelersgroep elkaar trouw blijft. "Weinig spelers vertrekken. En als er iemand vertrekt, dan gebeurt het regelmatig dat die terugkomt. De vriendschap tussen de jongens is belangrijk, ze hebben echt plezier. Basketbal is meer dan met een balletje spelen. Het is ook een levensschool."TS

home.scarlet.be/blackdevils

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni