Belgian Homeless Cup helpt daklozen integreren

Tim Schoonjans
14/02/2010
Daklozenvoetbal, u kent het concept misschien al van op tv - Gilles De Bilde ging toen met een ploeg naar Australië in het Eén-programma 'Homeless World Cup'. Dit jaar mag de winnaar van de Belgian Homeless Cup naar het wereldkampioenschap in Rio de Janeiro. Racing Hobo vertegenwoordigt Brussel.

'H et is zowel een sociaal als een sportief project," verklaart Soraya Benyoub (22), projectverantwoordelijke. "De tien deelnemende ploegen krijgen punten voor hun voetbalprestaties, maar ook voor hun sociale werking en hun fairplay. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het aantal sociale partners die de ploeg heeft en de sociale projecten die ze op poten hebben gezet. Verschillende deelnemers van vorige edities hebben al heel wat vooruitgang gemaakt."

De eerste editie van de daklozencup werd op televisie uitgezonden. De ploeg werd toen getraind door ex-voetballer Gilles De Bilde. Ondertussen is het spel geëvolueerd. "Het project kent een boost. Op elke training zien we nieuwe gezichten. De spelers worden via sociale diensten op de hoogte gebracht. Het spel is van een degelijk niveau. Je kunt het vergelijken met straatvoetbal, het wordt ook op een veldje met borden aan de zijkant gespeeld. Het heeft zijn eigen wedstrijdregels, en die worden toegepast op training. We merken jaarlijks een evolutie."

"Het is niet per se de best voetballende ploeg die naar het WK mag. We proberen sport als hulpmiddel in te zetten om mensen bij elkaar te krijgen, een dynamiek creëren. We willen mensen vooral op persoonlijk vlak laten vooruitgaan."

De beker wordt in drie tornooien gespeeld. De locaties staan nog niet vast. Vorig jaar werd het finaletornooi in Brussel gespeeld. De ploeg kreeg er het bezoek van Anderlechtspelers Lukaku, Zitka en Rnic. "Dat was dankzij de samenwerking die een daklozenploeg met een lokale voetbalploeg moet hebben. Die ploegen zorgen dan voor faciliteiten, trainers of andere zaken."

RSCA-truitjes
Racing Hobo vertegenwoordigt de Brusselaars. Ze trainen heel het jaar door wekelijks in Molenbeek en Koekelberg en werken samen met RSC Anderlecht. "We mogen hun officiële truitjes dragen op wedstrijddagen," verklaart Steffen Van Wymeersch (27), medewerker bij Racing Hobo. "Vorig jaar trainden we op de RSCA-velden in Neerpede, maar dit jaar hebben we verkozen in zaal te trainen."

De Brusselse ploeg verwelkomde in de loop van vorig jaar 60 tot 70 spelers. Daaruit heeft de trainer een selectie gemaakt van een vijftiental spelers. "Die werden gekozen op basis van gedrag, inzet en aanwezigheid. Niet per se op basis van sportieve kwaliteiten."

"In Brussel is het moeilijk samen te werken met sociale diensten. In steden als Kortrijk en Lier is alles kleinschaliger, gemakkelijker te bereiken. In Brussel zijn minder mogelijkheden. Taal is geen probleem. We hebben een jongen die alleen Albanees praat, maar via wat Engels en gebaren verstaan we elkaar wel."

De winnaar mag naar het WK in Rio de Janeiro, maar dat is niet het belangrijkste. "Ik zou graag wereldkampioen worden, maar ik vrees ervoor," besluit Benyoub. "Alle landen hebben hun eigen aanpak. Sommige landen selecteren de betere voetballers. Ons doel is om mensen te helpen."

:: www.belgianhomelesscup.be of via steffen@hobovzw.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni