België ontdekt Michel Froget op 'Ultimate dance battle'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
20/04/2012
Danstalent uit de Lage Landen schittert dezer dagen op het televisiescherm in 'The ultimate dance battle'. Een van de vijf choreografen die hen onder handen nemen, is Michel Froget (39). De uit Aalst afkomstige danser heeft als wereldburger een boontje voor Brussel en zette er een belangrijke stap in zijn rijke carrière.

'I k ben pas op mijn zestiende met dansen begonnen," vertelt Froget. "Als zoon van een Aalsterse moeder en een vader uit Madagaskar werd er wat anders van mij verwacht. 'Venten zijn niet gemaakt om te dansen': in die zin. Nochtans deed ik tijdens mijn jeugdjaren regelmatig mee aan playbackshows als Michael Jackson. Maar danslessen, daar was geen sprake van."

Tot zijn zestiende verjaardag dus. Froget begeleidde - "als morele steun" - zijn neef naar een auditie voor de dansschool van Patrick De Coninck. Ter plaatse besloot hij deel te nemen. Zonder enige voorbereiding. Maar de goesting droop eraf, en zijn danscarrière was gelanceerd. "Binnen het jaar mocht ik al dansles geven aan de kinderen. Mijn evolutie is echt ongelooflijk snel gegaan. Ik was ook snel op televisie te zien. Het waren de hoogdagen van Tien om te zien: daar heb ik het metier geleerd. Behalve danser was ik er ook onder meer percussionist en zelfs sologitarist voor Bart Kaëll, als figurant welteverstaan. Shows als Margriet aan zee of optredens van Belle Perez: onze dansschool heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in wat er als variété op tv kwam."

De ontmoeting met de danseres Isabelle Bequet veranderde Frogets leven. Bequet is een referentie in ballet en jazz, en zij werd zijn mentor. Als achttienjarige volgde hij haar blindelings en belandde hij in Brussel, waar hij een vijftiental jaar zou wonen. "Isabelle heeft me heel wat techniek en knowhow bijgebracht. Zij heeft me snel georiënteerd, waardoor ik weinig tijd heb verloren in de verkenning van de danswereld. Die opleiding heeft deuren voor mij geopend."

"Jarenlang was ik in de leer bij Isabelle, ik volgde zowat al de lessen die ze gaf. Op een bepaald moment was ik haar muze. Ondertussen was ik nog in de showbizz bezig met de dansschool van Aalst. Snap, 2 Unlimited, noem maar op, ik heb voor allerhande groepen gedanst. Maar op mijn 26ste kwam ik tot de vaststelling dat ik op eigen vleugels verder moest en in de praktijk moest omzetten wat ik in de zaal had geleerd. Ik werd uitgenodigd voor een auditie bij een Franse ploeg die veel voor tv werkt, en ik werd aangenomen."

In Frankrijk kwam Froget terecht in een zee van ervaring en talent. Hij stond ineens naast zijn voormalige leraars en werd constant geïnspireerd. "Een topper als Bruce Ykanji maakte bijvoorbeeld deel uit van de groep. Hij is vandaag verantwoordelijk voor de grootste Europese battle-wedstrijd. Er was ook een balletdanseres die deel uitmaakte van het gezelschap van Reda, een van de grootste Franse balletchoreografen. Al die mensen gaven me hun knowhow en filosofie door. Er was een wisselwerking, heel inspirerend. Ik ben er echt gegroeid als danser en als performer. We hebben tournees gedaan, in videoclips gedanst. In het Parijse Parc des Princes dansten we bijvoorbeeld voor zeventigduizend man met A+, die toen een hit had met 'Enjoy yourself'."

Muziekvertaler
Toen Froget naar de dertig liep, begon het te kriebelen. Hij wou al de knowhow, al de energie die hij in Frankrijk had opgedaan, naar België overbrengen. "Ik ben beginnen experimenteren. Een statement durven maken, dingen doen die ik op dat moment pertinent vond. Met al de invloeden die ik ben tegengekomen, maakte ik iets persoonlijks. Die smeltkroes zorgt ervoor dat je nu een choreo­grafie van Michel Froget kunt herkennen. Ik ben ervan overtuigd dat een choreograaf een muziekvertaler is. Die muzikaliteit, die harmonie heb ik wel."

Als dertiger ging Froget wat meer achter de schermen werken om plaats te ruimen voor het jonge geweld. Zo begon hij met Musicals from the heart en is hij in Brussel verantwoordelijk voor Dirty Ballet en de dansstages van Dance Academy 2. Onlangs stond hij weer op de planken als danser van Natalia en kreeg hij de smaak opnieuw te pakken. "Ik zag er aanvankelijk wat tegenop, met al die jonge gasten. Maar het is goed meegevallen, ik heb mezelf verrast. Ik wil weer meer dansen."

"Een nieuwe challenge ben ik ook aangegaan met The ultimate dance battle (dansprogramma op VTM, TS). Het spreekt me wel aan omdat de choreografen eens in het licht worden gezet. Je hebt dan wel een zekere reputatie, maar daar moet je het waarmaken. Het is een risico. Het is interessant omdat je jong talent, andere genres en nieuwe collega's ontdekt. Je leert bij en dat is nodig, want als je aldoor met je eigen ding bezig bent, sluit je je automatisch af."

Froget ziet zichzelf als een jonge choreograaf. Ondanks zijn maturiteit heeft hij nog veel te vertellen. "Een droom zou zijn om een eigen stuk voor te stellen dat pertinent genoeg is. Een soort This is Michel Froget. Je zoekt op een bepaald moment bevestiging: 'Heb ik wel iets te vertellen?'"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni