BIGM geniet van mountainbiken en bier

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/12/2011
Brussels International Group of Mountainbikers (BIGM) geniet kalmpjes aan en in gezelschap op de fiets van de hoofdstad.

"Fietsers die naar competitie snakken, zijn bij ons aan het verkeerde adres," vertelt bestuurslid James Barnes (41). "We zijn een sociale club, er wordt veel gepraat. We passen ons aan de traagste aan. Competitieve fietsers worden het daarom snel beu (lacht)."

BIGM rijdt al negen jaar door Brussel, vooral in het Zoniënwoud, maar gaat ook geregeld naar Overijse, Leuven of de Ardennen. "Onze vaste afspraak is zaterdagochtend tien uur, Ter Kamerenbos, einde Louizalaan. Ook op dinsdag, donderdag en zondag zijn er elke week ritten."

"Van onze zestig leden is ongeveer de helft actief. Per rit kan je drie à acht fietsers rekenen. Dat is genoeg, want met meer wordt het moeilijk om iedereen samen te houden. Als we met meer zijn, splitst de groep zich meestal zelf op."

Geen wedstrijden dus voor BIGM, al zouden ze graag meer deelnemen aan 24-uurswedstrijden. Maar die zijn in België vrij zeldzaam. Af en toe gaat het ook naar het buitenland.

Bij de leden zowel twintigjarigen als een 65-jarige. Er fietsen ook een paar vrouwen mee, maar de club zou er graag meer zien. "Ze klagen soms over het hoge testosterongehalte," aldus José López Gallego (33), die ook in het bestuur zit. "Je hebt inderdaad een paar jongens die elkaar wat pushen, maar het gaat er meestal zeer rustig aan toe. In vier uur rijden we normaal gezien veertig kilometer. Bij ons fietsen is niet de beste manier om fit te worden (lacht)."

"Helmdragen is verplicht - je hoeft niet van hoog te vallen om je erg te bezeren. En we laten nooit iemand achter, dat is een heilige regel."

Er fietsen vele nationaliteiten bij BIGM, zowat elk continent is vertegenwoordigd. Naast sporten ontdekken zij ook de stad waar ze, soms tijdelijk, komen wonen.

"De club is het laatste jaar weer wat actiever geworden. Zo hebben we een Trappistenronde gedaan, waarbij we in de buurt van een trappistenabdij gingen fietsen en uiteraard ook gingen genieten van hun bier. Dat sloeg wel aan. Daarom doen we volgend jaar een Tripelronde. Het brengt meteen samen waar al onze leden van genieten: mountainbike en bier."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni