Biljartclub CRB Léopold is op zoek naar Italianen

© Marc Gysens

Biljartclub CRB Leopold wil zich verdiepen in de discipline vijf kegels. Aangezien Italianen daarin uitblinken, zijn ze op zoek naar spelers die afkomstig zijn uit de laars. En de internationalisering gaat nog een stap verder.

“Een drietal jaar geleden heeft de Belgische biljartbond besloten om met een competitie te beginnen in de discipline vijf kegels,” vertelt Eddy De Schryver, voorzitter van CRB Leopold. “Daarin zijn de Italianen heer en meester. Op Europese- en wereldkampioenschappen staan ze steevast met zeven of acht spelers in de top tien. Omdat wij een van de Belgische centra van de discipline willen worden, zijn we op zoek naar Italianen.”

Vijf kegels wordt met drie ballen gespeeld, net als bij gewone carambole. Verder worden er vijf kegels op de biljart geplaatst, vier witte en één rode. Indien een speler één van de kegels omstoot, krijg hij strafpunten. Stoot de tegenstander een kegel om, dan krijgt hij extra punten. Dubbel zoveel indien het de rode is.

Deze discipline slaat aan bij De Schryver. “Ik ben de afgelopen twee jaar in de finale van het kampioenschap geraakt, als amateur. Maar om te groeien moeten we spelers aantrekken die het spel echt goed beheersen.”

“We hebben een affiche gemaakt in het Italiaans die we via Facebook en lokale kranten verspreiden. In een eerste fase zouden we graag vijf à tien Italianen aantrekken, genoeg om ons wegwijs te maken in de discipline en een sterke ploeg uit te bouwen. In september begint de bond namelijk met een teamkampioenschap. Dat willen we winnen om daarna deel te nemen aan het Europees kampioenschap.”

Irakezen
De campagne van CRB Leopold heeft op korte tijd al vruchten afgeworpen. Ze hebben namelijk al twee Italianen aangetrokken, en de vooruitzichten zijn positief. Daar komt nog bij dat de ambitieuze club zijn ledenaantal de komende weken nog diverser zal zien worden.

“We hebben al heel wat buitenlandse spelers, onder meer een negental Colombianen. Binnenkort komen daar nog Irakezen bij. Ik heb onlangs telefoon gehad van Fedasil omdat een paar Irakezen die ze opvangen op zoek zijn naar een club. Wij hebben ons daarvoor opengesteld en zullen hen het eerste jaar gratis laten spelen. We zijn een club die openstaat voor iedereen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?