Biljartkring Leopold: 'Het doel? Het WK binnenhalen'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/01/2013
Het Zuidpaleis herbergt op de derde verdieping een van de grootste biljartzalen van het land. Biljartkring Leopold heeft er mee de geschiedenis van het Belgische biljart gekleurd en wil die lijn doortrekken met een ambitieus toekomstplan.

"Biljartkring Leopold Brussel is een grote naam," vertelt Freddy Eeckhoudt (64), voorzitter van de in 1924 opgerichte club. "Wereldkampioen Marcel Van Leemput en vooral Emile Wafflard, 'le Professeur', hadden daar een belangrijk aandeel in. Alle Belgische toppers zijn bij ons gepasseerd om les te volgen bij Wafflard."

De mooie geschiedenis van de club kreeg in het begin van de 21ste eeuw niet meteen een vervolg. Leopold functioneerde op automatische piloot, zonder veel dynamiek. De raad van bestuur besliste drie jaar geleden dat daar verandering in moest komen. "We moeten Brussel opnieuw promoten. Vorig jaar hebben we een Memorial Emile Wafflard georganiseerd waar onder meer de grote Raymond Ceulemans een demonstratiepartij heeft gespeeld. In november hebben we ook nog een nationaal toernooi artistiek biljart georganiseerd. Op dat elan willen we nu verder."

Leopold heeft de sportdienst van de Stad Brussel een plan overgemaakt voor 2013-'14. Doel is financiële steun te krijgen om de ambitieuze plannen waar te maken. In februari verwachten de biljarters een antwoord. "Naast de traditionele kampioenschappen en wedstrijden willen we dit jaar opnieuw een Memorial Emile Wafflard en een artistiek biljarttoernooi organiseren. Daarnaast willen we ook voor het eerst een BTS Classic-toernooi naar Brussel halen, waar de Belgische top aantreedt. En als er dan nog financiële en kalenderruimte over is, dan willen we nog een open dag voor vrouwenbiljart organiseren."

Daarmee is de honger van Leopold nog niet gestild. Eén groot doel hebben ze: het wereldkampioenschap binnenhalen. "Na 2014 evalueren we en zien we hoe het verder moet. We dromen uiteraard van het WK. Daar is vooral een groot budget voor nodig. Als we dat bij elkaar krijgen, mogen we het WK organiseren. Dat weet ik nu al. Ik voel al verandering in de manier waarop de buitenwereld naar ons kijkt. Als ik op een kampioenschap kom, spreken veel mensen mij aan. Ze weten dat er hier in het Zuidpaleis iets groeit."

De biljartclub heeft een harde kern van een veertigtal spelers, aangevuld met tien à twintig biljarters die tijdelijk in de stad verblijven. Dames zijn er bijna niet. "Die zitten te kaarten als wij spelen (lacht). Onze leden kunnen elke dag van acht uur 's morgens tot middernacht de zaal binnen met een magneetkaart die ze aan het onthaal vragen. Dat is vrij uniek. Maar dé biljartavond is dinsdagavond, dan hangt er hier echt een gezellige sfeer."

"We hebben zowel recreatieve spelers als een topper als Johan Devos. We zouden zeker nieuwe spelers willen aantrekken, maar dan vooral goede spelers en ook jongeren. Zij moeten het echt eens proberen, hun drempelvrees overwinnen."

www.crb-leopold.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni