Boek over wielerwedstrijd 'Schaal Sels' in de maak

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
07/05/2005
De 'Schaal Sels' mag dan een (historische) Antwerpse wielerwedstrijd zijn, er is ook een Brussels kantje aan het ontstaan ervan. Op dit moment werkt Marc Bungeneers uit Ekeren aan een boek over de koers, die voor het eerst in 1921 verreden werd. En hij doet een beroep op de lezers van Brussel Deze Week om hem aan wat extra informatie te helpen. Mensen met een sterk wielergeheugen of een uitgebreid familiearchief kunnen nieuw licht werpen op een blinde vlek in de geschiedenis. Al wie de naam Broeckx draagt is mogelijk een bevoorrechte getuige.

De Antwerpse wielerwedstrijd 'Schaal Sels' wordt sinds 1921 georganiseerd om Jacques-Charles Sels te herdenken. Sels behoorde tot de eerste generatie sportjournalisten. Deze Antwerpenaar werkte in Parijs voor de krant Le Journal en schreef in België ook (onder meer) voor Vélo-Sport.

Voor Le Journal werd hij in 1920 (het jaar van de Olympische Spelen in Antwerpen) uitgestuurd om een nieuwe wedsstrijd voor te bereiden: een driedaagse die Milaan, Parijs en Antwerpen zou aandoen. Maar op de laatste verkenning van de omloop liep het helemaal fout. De auto van Sels raakte op 7 mei 1920 te Misson van de baan en kantelde. Sels kwam om het leven en de pers besteedde veel aandacht aan zijn dood.

Dat het ongeval ook nog een tweede slachtoffer maakte, is minder bekend. Brusselaar Jacques Broeckx, toen 35 jaar, werd net als Sels uit de auto geslingerd en kreeg het gevaarte vervolgens boven op zich. Maar voor hem geen schaal of beker. Er is tot dusver zelfs geen foto of doodsbrief van de man opgedoken. Wie weet er het fijne van?

Familiealbum
Jacques Broeckx, die een vriend was van Alban Collignon, werd geboren te Sint-Joost-ten-Node op 4 mei 1885. Hij was mecanicien van beroep en huwde op 20 mei 1905 in Schaarbeek met Maria Vanderreet, geboren in Laken op 30 december 1884.

Samen hadden zij een dochter, Jeanne Broeckx, geboren op 11 november 1905 in Schaarbeek. Het gezin woonde onder meer in de Lindestraat 119 in Evere, op de Helmetsesteenweg 249 en 185 in Schaarbeek, in de August Gevaertstraat 76 in Anderlecht en in de Landbouwstraat 141 in Schaarbeek. Op 12 juli 1926 vestigde de weduwe van Jacques Broeckx zich samen met haar dochter op de Anspachlaan 179 in Brussel.
Dochter Jeanne huwde in 1927 met René Jossen en op 10 juli 1937 met Herman Henderson, maar bleef kinderloos.

Jacques Broeckx zelf werd na het noodlottige ongeval op 19 mei 1920 in Schaarbeek begraven. De eredienst werd opgedragen door E.H. Hesemans in de Heilige-Familiekerk.

Meer gegevens kon auteur Bungeneers tot dusver niet verzamelen, zodat hij nu op zoek is naar familieleden of kennissen van Jacques Broeckx. Mogelijk bestaat er nog links en rechts wat beeldmateriaal: foto's uit een familiealbum bijvoorbeeld. Of een doodsbrief of bidprentje.

Kuregem Sportief
Marc Bungeneers is ook nog op zoek naar een foto van het graf van René Vermandel. De Anderlechtse renner van Kuregem Sportief won de eerste twee edities van de wedstrijd Schaal Sels. Vermandel overleed op 20 april 1958 te Anderlecht.

De originele Schaal Sels was een wisselbeker (eigenlijk in de vorm van een groot bronzen beeld), die overigens in 1949 definitief werd binnengehaald door de Brusselse wielerclub. (De eerste club die de prestigieuze trofee driemaal won, kreeg hem definitief.)

Kuregem schonk de Schaal Sels (vervaardigd door de Franse kunstenaar Jean-Baptiste Carpeaux, de leermeester van Auguste 'Le penseur' Rodin) vorig jaar, samen met een boel andere trofeeën, aan het Nationaal Wielermuseum van Roeselare.

:: Wie meer weet over de familie Broeckx of nog van het verhaal van Jacques heeft gehoord, mag contact opnemen met Marc Bungeneers, Klein Heiken 42, 2180 Ekeren (tel. 0474-22.40.87).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni