| De op de foto 16-jarige spits Mo Guindo had toen net zijn eerste profcontract ondertekend bij RSC Anderlecht.

Boete voor RSC Anderlecht wegens 'verdoken commissie'

© Belga
04/01/2022

De Disciplinaire Raad van de voetbalbond heeft RSC Anderlecht een boete gegeven omdat het een "verdoken commissie" zou hebben betaald aan een tussenpersoon voor een transactie met een minderjarige speler. Dat gebeurde onder de vorm van een vergoeding voor scouting, zo staat in de beslissing van de Raad.

De Brusselse club krijgt een boete van 15.000 euro, waarvan 10.000 euro effectief en 5.000 euro met een jaar uitstel. Anderlecht kan wel nog in beroep gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Het probleem is de betaling van 37.500 euro aan een tussenpersoon, zogezegd in het kader van een overeenkomst uit 2019 om jonge voetbaltalenten in Afrika op te volgen.

De betaling hield volgens de Disciplinaire Raad echter een verdoken commissie in voor bemiddeling tussen de club en de toen nog minderjarige speler Mohamed Guindo. Clubs mogen volgens de FIFA-reglementen geen vergoedingen betalen aan tussenpersonen die werken voor minderjarige spelers. Betalingen moeten sowieso eerst voorgelegd worden aan het Clearing Departement van de bond. De nieuwe regels gelden sinds juli 2020 in België.

Anderlecht misleid?

De Disciplinaire Raad wijst onder meer op de vermelding van "fee Guindo" (vergoeding Guindo) bij de betaling op 1 oktober 2020, de overeenstemmende timing in oktober 2019 van de ondertekening van het eerste profcontract van de toen 16-jarige speler en de "scoutingovereenkomst", en de erg beperkte scoutingverslagen die die club kon voorleggen. Bovendien was de speler al twee jaar aangesloten bij de club en moest hij dus niet meer gescout worden.

Guindo speelde al sinds 2015 in België, en kon dus niet onder de scoutingovereenkomst vallen. In de beslissing van de Disciplinaire Raad valt te lezen dat Anderlecht naar eigen zeggen wel de bedoeling had om scoutingdiensten te laten verrichten door de tussenpersoon, maar dat die nadien in gebreke is gebleven. De club zegt dan ook misleid geweest te zijn. Opvallend: het bestuur van Anderlecht vroeg om de uitspraak en inhoud van het dossier geheim te houden "gelet op de gevoeligheid", maar daar is de Raad dus niet op ingegaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni