De familie Borlée heeft zich aangesloten bij Royal Racing Club de Bruxelles. Vader Jacques en kinderen Olivia, Kevin, Jonathan en Dylan Borlée kondigden een dikke maand geleden al aan Royal White Star uit Woluwe te verlaten. Nu trekken ze, met in hun zog enkele andere atleten, naar de oudste club van Brussel.

Een maand geleden viel er een bom in de Belgische atletiekwereld. Jacques Borlée en de zijnen kondigden na talrijke jaren hun vertrek bij Royal White Star aan. Een gebrek aan erkenning en ruzie in het bestuur, zo luidden de belangrijkste redenen. Er volgden gesprekken met verschillende clubs. De idee ontstond om zelf een club uit de grond te stampen. Maar vorige week liet de beste Brusselse atletiekclub Royal Excelsior in een officieel communiqué weten dat het na enkele gesprekken afzag van een samenwerking met de Borlée-clan.

Nu keert Jacques terug naar de club waar hij als atleet het mooie weer maakte. Bij stamnummer twee Royal Racing Club de Bruxelles liep ook zijn broer Jean-Pierre rond, om er dan ook voorzitter te worden, tot hij in 1992 overleed. Huidig voorzitter Jean Vandaele, die Jacques en Jean-Pierre kent van kleinsaf, is alvast in zijn nopjes met de terugkeer. "Volgend jaar vieren we onze 125ste verjaardag en die krijgt met hun komst toch extra glans." Het is duidelijk dat Jacques Borlée vooral zijn eigen projecten - waaronder de 4x400 meter - verder zal leiden, maar de voorzitter sluit niet uit dat er diepere samenwerkingen kunnen uit groeien.

Racing zit momenteel in de tweede regionale van de Waalse Federatie (dit is drie divisies onder de hoogste), maar wil in het jaar van zijn 125ste verjaardag graag een divisie stijgen. "Met de komst van de Borlées winnen we aan autoriteit en visibiliteit. We hopen zo verder ons blazoen op te poetsen."

Gloriejaren
De komst van de Borlées zal niet meteen een sportieve impact hebben, al komen er ook enkele beloftes over van Royal White Star. Camille Laus, Raymond Bang-Cuse en Ennamir Mohsinne zijn enkele namen die in dit verband vallen. Zij kunnen wel een belangrijke rol spelen in de interclubs en met Racing één of meerdere divisies stijgen. "Onze ambitie is vooral een stabiele familieclub blijven", zegt voorzitter Jean Vandaele. "We hebben momenteel zo'n 300 jongeren, 200 joggers en 80 triatleten in ons ledenbestand en die willen we vooral zo goed mogelijk ten dienste zijn."

Al hoopt de voorzitter ook sportief vooruitgang te boeken en verder talent op te leiden zoals onder andere Anne Zagré en Cynthia Bolingo Mbongo in een pril verleden. Om de gloriejaren uit de jaren 50 met Roger Moens te herbeleven, is wel wat meer nodig dan enkele Borlées.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni