podcast

Bormans: 'Vraag om solidariteit tussen voetbalclubs hoort niet van RSCA te komen'

Philippe Bormans, CEO van Union-saint-Gilloise lg Philippe Bormans, CEO van Union-saint-Gilloise lg
© Ivan Put
| Philippe Bormans, CEO van Union Saint-Gilloise en bestuurslid van de Pro League
© Ivan Put
| Philippe Bormans, CEO van Union Saint-Gilloise en bestuurslid van de Pro League

Philippe Bormans is naast CEO van voetbalclub Union ook lid van de raad van bestuur van de Pro League. Hij zit dus mee in de cockpit van het Belgische profvoetbal en daar vallen, door de coronacrisis en licentieproblematiek, nog heel wat knopen door te hakken. Volgens Bormans is de prioriteit van de Pro League nu om definitief duidelijk te maken dat onze profcompetities stoppen. "We bekijken op dit moment of we in augustus het nieuwe seizoen beginnen zonder toeschouwers."

Beluister de volledige podcast van Sporting Flagey, met ook interviews met verschillende Brusselse sporters.

Door de impact van het coronavirus gaf het bestuur van de vereniging van Belgische profclubs (Pro League) al snel het advies om de competities 1A en 1B stop te zetten.

Op basis van de huidige klassering willen de bestuursleden dat er een landskampioen aangeduid wordt (Club Brugge) en de Europese tickets verdeeld worden.

Voorlopig is er echter nog geen eenduidige beslissing genomen door alle 24 profclubs samen. "Dat is wel onze prioriteit", zegt Philippe Bormans in de podcast Sporting Flagey. "We willen duidelijkheid verschaffen en het seizoen in de competities 1A en 1B niet laten hernemen. Dan kunnen we onze focus richten op het nieuwe seizoen."

Philippe Bormans, CEO voetbalclub Union-Saint-Gilloise

Of Beerschot en Leuven dan beiden stijgen naar 1A en de bekerfinale al dan niet gespeeld wordt, daarover lopen nog gesprekken. Het nieuwe voetbalseizoen laten starten zonder toeschouwers in augustus, daar lijkt binnen de Pro League een consensus over te bestaan. "De kalender van volgend voetbalseizoen lijkt ons weinig ruimte te laten. Het EK is in de zomer van 2021, er zijn interlands en Europese competities zoals de Champions League."

Solidariteit

Door de coronacrisis vroeg RSC Anderlecht enkele weken geleden financiële steun en solidariteit van de clubs die Europees voetbal zullen spelen aan de clubs die zich niet konden plaatsen voor Europa. "Anderlecht sprak voor zijn beurt. Zij horen die vraag niet te stellen, het initiatief moet komen van de clubs die een Europees ticket behaald hebben."

En dan is er nog de licentieproblematiek. Profclubs moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden om te mogen voetballen in de twee hoogste afdelingen. Liefst 7 van de 24 clubs behaalden geen licentie en moeten naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport om die alsnog binnen te halen.

'Format change'

"10 of 11 mei verwachten we daarover een definitieve uitspraak", zegt Bormans. "Die clubs zaten al in de problemen voor de coronacrisis uitbrak, dus moeten we ons de vraag stellen of 24 profclubs in België wel leefbaar is. Wat mij betreft is duidelijk van niet."

"Een format change van de reeksen dringt zich dus op. Als er 20 clubs overschieten, dan gaan we die niet in twee reeksen verdelen. Het kan ook niet de bedoeling zijn dat we extra clubs uit Eerste amateurklasse halen om gaten te vullen in 1B, bijvoorbeeld RWDM. Ook zij zullen dan waarschijnlijk financieel ten onder gaan."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?