Bridgeclub 2000: Bridgen zonder moord en doodslag

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
15/08/2011
Bij Bridgeclub 2000 kun je ‘schaken met kaarten’, volledig voor het plezier en in de grootste kameraadschap.

"Het is soms schokkend wat ik van andere bridgeclubs hoor," vertelt voorzitter Jozef De Vocht (70). "Daar beginnen ze elkaar in het heetst van de strijd soms uit te maken. Dat is bij ons helemaal het geval niet. Bij Bridgeclub 2000 wordt niet-competitief gespeeld, en dat heeft een geweldige invloed op de sfeer. Wij spelen natuurlijk om te winnen, maar niet om elkaar te vermoorden. Wie competitie wil spelen, gaat gewoon naar een andere club. Maar meestal blijven ze daarnaast ook bij ons bridgen."

Het kaartspel bridge valt onder de denksporten en wordt weleens omschreven als 'schaken met kaarten'. In Woluwe komen ze elke dinsdagmiddag van twee tot halfzes samen om een kaartje te leggen. "Dat is mentaal vermoeiend. Twee à drie uur con­stante concentratie, dat voel je. Bridge wordt gezien als ontspannend, maar ik kan ver­zekeren dat het ook ínspannend is."
"De club is begonnen als vrienden die bij elkaar thuis gingen spelen. Na verloop van tijd zijn we in het gemeenschapscentrum Op-Weule (Sint-Lambertusstraat 91) terechtgekomen, en dat is nog altijd onze thuisbasis."

In Op-Weule komen ze een uurtje voor het begin samen om de kaarten klaar te leggen en alvast wat bij te praten. De groep beperkt zich niet tot Brusselaars. "Je mag wel zeggen dat onze twintig leden een Europees gezelschap vormen. Je vindt bij ons Belgen, Nederlanders, Duitsers, Engelsen. We profileren ons als Nederlandstalige club, maar er wordt ook wel Engels gesproken onder elkaar."

"We proberen ons ledenaantal op te krikken naar 25. De meeste leden zijn nu gepensioneerd. Je hebt wel een paar 'jongere' mensen, maar ze moeten zich natuurlijk vrij kunnen maken op een dinsdagmiddag. We zouden graag wat verjongen." De bridgeclub wil open staan voor zoveel mogelijk kaarters. Dat doen ze bijvoorbeeld door de prijzen zo laag mogelijk te houden. "We vragen gewoon een vergoeding van twee euro per persoon per keer. En het bestuur komt tussenbeide voor eventuele parkeerkosten. Hiermee willen we zoveel mogelijk drempels wegnemen."

Bridge 2000 is in het oosten van Brussel een van de enige Nederlandstalige bridgeclubs. Ze beginnen deze maand aan hun nieuwe seizoen. "Het belangrijkste is dat ons club blijft bestaan, want er zijn toch al een paar leden weggevallen of verhuisd. Ook wie van buiten Sint-Lambrechts-Woluwe komt, is welkom. Bij ons kun je in alle rust en in een vriendschappelijke sfeer bridgen. Leuk, toch?"

----------------------
Meer info bij Jozef De Vocht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni