Brussel kandidaat voor start Tour 2019

© brusselnieuws.be
22/05/2014

Brussel is kandidaat om in 2019 de start van de Tour de France te ontvangen. Dat jaar zal het exact 50 jaar geleden zijn dat Eddy Merckx zijn eerste Ronde van Frankrijk won. “En zelfs als de Brusselse kandidatuur het niet haalt zal de Tour hoe dan ook in Brussel passeren,” zegt schepen van Sport Alain Courtois (MR).

Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) trok vorige week samen met Eddy Merckx naar Parijs om het project te bespreken met Tourbaas Christian Prudhomme. “We wilden eerst polshoogte nemen bij de organisatoren vooraleer we een officiële kandidatuur versturen,” verklaart Courtois.

“De reacties bij organisator ASO waren zeer positief,” aldus de schepen. “De belangstelling was zelfs zo groot dat ze mij konden verzekeren dat de Tour 2019, zelfs als onze kandidatuur het niet haalt, hoe dan ook langs Brussel komt. Het wordt dan een aankomstplaats met vertrek daags nadien. We kunnen dus volgende week een brief naar ASO sturen met onze officiële kandidatuur.”

De droom van Courtois is een Eddy Merckx die in 2019 vanaf het stadhuis de start geeft van de Ronde van Frankrijk. En dat 50 jaar nadat hij vanaf het balkon van datzelfde stadhuis zijn supporters toejuichte na zijn eerste Touroverwinning.

Beslissing valt pas in 2017
Of Brussel nu wel degelijk de ‘Grand Départ’ van de Ronde van Frankrijk mag organiseren weten we pas in 2017, maar Courtois heeft er vertrouwen in. “We kennen de andere kandidaten nog niet, maar ik kan wel zeggen dat Brussel, als Europese hoofdstad, een goed imago heeft in de wereld.”

In 2015, jaar waarin Eddy Merckx 70 jaar oud wordt, start de Ronde van Frankrijk in Utrecht. Meer dan waarschijnlijk zal er dan ook een rit door België gaan. Maar Brussel is geen kandidaat als vertrek- of aankomstplaats. “We zijn geen kandidaat omdat we al onze energie in de Tour van 2019 willen steken,” bevestigt Alain Courtois.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni