Brussel ontdekt nieuwe fitnessdiscipline Street Workout

© Marc Gysens

Fitnesstoestellen? Niet nodig. Bij street workout draait alles rond het gewicht van het lichaam en toestellen die men op straat en in parken vindt. Dat je daarmee al het nodige hebt voor een doorgedreven training bewijzen de mannen van Wolf’s Bar. Zij geven street workout een gezicht in Brussel. “Het is niet enkel een sport, het is een manier van leven.”

“Internet speelt een belangrijke rol in de opmars van street workout,” vertelt Thibaut (17), een van de zes leden van Wolf’s Bar. “Het werd voornamelijk ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie en heeft een boost gekregen toen het een paar jaar geleden aan populariteit won in de Verenigde Staten. Het is voor sommigen zelfs een mode geworden. Daar moet je bij ons niet mee afkomen.”

De zes leden van Wolf’s Bar begonnen elk op zichzelf Thibaut en Frederico (17) zijn al jarenlang beste vrienden en trainden aanvankelijk in hun kelder. Tijdens een training in een Brussels park kwamen ze Marvin (16) tegen. Hij deed vooral aan parkour, maar zag wel iets in street workout. De broers Manzul (20) en Malik (19) waren de volgende om aan te sluiten.

“Het zesde en laatste lid, junior (24), kwam erbij toen we tijdens de afgelopen autoloze zondag een show in de Nieuwstraat opvoerden om onze sport voor te stellen. Wolf’s Bar bestaat dus eigenlijk nog maar sinds september.”

“Wolf heeft betrekking op het feit dat we ons in groep verplaatsen om onze trainingen te doen, bar is een verwijzing naar de trekstang die veel gebruikt wordt in street workout.”

De honger van de jonge wolven is groot. Behalve trainen en video’s posten, geven ze sinds eind januari ook les in New Palace Fitness in Anderlecht. Ze maken er gebruik van de plek waar crossfit wordt gegeven, een sport die heel wat gemeen heeft met street workout. “Het is van groot belang een goede basis op te bouwen. Dat betekent veel aan de trekstang hangen, pompen, squats en sit-ups doen, enzovoort. Je moet beginnen met het versterken van je spiermassa, zeker vijf à zes maanden lang. Eens die basis is gelegd, kan je beginnen met andere oefeningen, zoals je lichaam horizontaal houden terwijl je aan de trekstang hangt. Daarvoor moeten je lendespieren goed ontwikkeld zijn. Sommigen beginnen aan street workout zonder aan de basis te werken, maar merken naarmate ze voortdoen dat ze niet zonder kunnen.”

“Een voordeel ten opzichte van het trainen met fitnesstoestellen is dat je met je hele lichaam werkt. Met halters concentreer je de oefening op een bepaalde groep spieren en dat zorgt voor een minder gebalanceerde ontwikkeling. We hebben ons ook verdiept in de anatomie en weten dus wel wat af van de verschillende spieren.”
 
De menselijke vlag
Aangezien er met het gewicht van het lichaam wordt gewerkt, is materiaal niet echt nodig. De trekstang wordt wel gebruikt, maar dat soort zaken vind je bijvoorbeeld ook in parken. Het is misschien wat raar dat een sport die zich enigszins afzet van fitnessapparaten ook wordt beoefend in een fitnesszaal. Maar dat is met een duidelijk doel voor ogen.

“We zijn met de lessen begonnen omdat we de vraag kregen,” aldus Frederico. “We doen dit om onze sport te ontwikkelen en anderen te stimuleren. Onze eerste lessen waren gratis en hebben tientallen mensen gelokt. Nu hebben we elke les een vijftiental leerlingen. Onze lessen gaan door op maandag (vanaf 20 uur), woensdag (vanaf 18 uur), vrijdag (vanaf 17.30 uur) en zondag (vanaf 15 uur). Telkens ongeveer een uur en een kwartier. En dat voor maar dertig euro per maand.”

“We geven de leerlingen ook de filosofie van street workout mee. Want behalve sporten houdt het ook in dat je je lichaam verzorgt. Dus geen versterkende poedertjes innemen, niet te vettig eten, genoeg fruit en groenten eten, genoeg nachtrust, enzovoort. Er zijn geen strikte limieten, je moet je gewoon goed verzorgen.”

De resultaten van deze trainingsmethode zijn navenant. Het lichaam wordt strakker en naarmate bepaalde oefeningen gemakkelijker worden, kan men er mee beginnen spelen. Zo ontstaat een freestylevorm van fitness waarin ook elementen van gymnastiek te bespeuren vallen. “Je kan er zeer creatief mee omgaan,” stelt Malik. “Op het ritme van muziek kan je bepaalde oefeningen doen en die combineren met danspasjes. Je kunt er zeker een artistieke draai aan geven. Toen ik samen met mijn broer begon, was ons voornaamste doel spieren te kweken. Ondertussen is dat geëvolueerd naar een freestyle aanpak.”

“Iedereen heeft zijn kenmerkende stijl. De basisbewegingen blijven dezelfde, het zijn de combinaties die verschillen. Je hebt bijvoorbeeld de menselijke vlag waarbij je horizontaal aan een paal hangt. Door dat te combineren met andere bewegingen creëer je iets persoonlijks.”
 
Arnold Schwarzenegger
De Brusselaars hebben een schitterende start achter de rug. Ze slagen er in hun sport onder de aandacht te brengen en laten zich gelden in het wereldje. In Charleroi en Bergen zijn er bijvoorbeeld ook groepen, maar het zijn de hoofdstedelingen die met de meeste aandacht gaan lopen. Tot in Spanje.

“In september trekken we naar de Arnold Classic Europe in Madrid, een fitnessevenement. We worden er in de spotlights gezet in de stand van street workout. Dat hebben we te danken aan een Spanjaard die ons in Brussel is komen opzoeken en ons sindsdien volgt.”

“We hebben al verschillende shows gedaan en willen dat in de toekomst verder ontwikkelen. Dat gaat van sportevenementen tot braderieën en openingen van winkels. We krijgen onder meer de hulp van Elias Tadili (straatvoetballer van de Freestyle Akkademy, red.) voor onze choreografieën.”

Dit is maar een van de vele toekomstplannen die Wolf’s Bar heeft. Zo wordt er ook hard gewerkt aan een eigen website waarop heel wat informatie te vinden zal zijn: video’s van de groep, een map met de beste plekken om aan street workout te doen, een overzicht van hun kledinglijn, etc. Aan de samenstelling van de groep zal dan weer amper gesleuteld worden.

“Er kan nog één meisje bij, dat is alles. We willen namelijk ook meisjes aanzetten om aan street workout te doen. Verder blijven we met deze groep verder doen om onze ambities waar te maken. We hebben nog veel projecten in de pijplijn zitten, daar zal je de komende maanden wel wat van merken.”

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

Streetworkout nieuwe hype in Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?