Brussel tegen februari ‘in orde’ met antidopingcode

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
05/01/2012
België werd onlangs ferm op de vingers getikt door het wereldantidoping­agentschap Wada: het Brussels Gewest en de Duitstalige Gemeenschap leefden de antidopingcode niet na die België had ondertekend. Het vereiste wetgevende proces is deze zomer in gang gezet, en Brussel zou tegen februari opnieuw in orde zijn.

'D e voornaamste vraag van het Wada was dat we sporters onderverdeelden in twee categorieën," vertelt Philippe Henry de Generet, adviseur van Brussels minister Benoît Cerexhe (CDH) in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). "In de ordonnantie uit 2007 was er sprake van één algemene categorie, waar alle sporters onder vielen, zowel amateurs als professionals. Het Wada heeft ons verplicht twee categorieën te maken: gewone sporters en elitesporters. Al die opmerkingen zijn opgenomen in de nieuwe ordonnantie."

De aanpassing gebeurde in samenspraak met de andere gemeenschappen. In juni werd een samenwerkingsakkoord ondertekend waarin onder meer eensluidende bepalingen over de categorieën, procedures en elitesporters werden opgenomen. "Onmiddellijk na de ondertekening van dat akkoord hebben we deze zomer aan de nieuwe ordonnantie gewerkt. We hebben het Wada op de hoogte gebracht en hebben hun een timing doorgegeven van de verschillende stappen in de procedure. Begin december was er een akkoord in de GGC over de eerste lezing. Nu moet de Raad van State nalezen en een advies formuleren. Begin 2012 zal dat advies beschikbaar zijn, en na een tweede lezing door het college zullen we het voorontwerp aan het parlement overmaken. De timing is dat zij tegen eind januari stemmen. Rond 15 februari kan de nieuwe ordonnantie klaar zijn, en dan zijn we volledig in orde voor het Wada."

Verschil in interpretatie
Het Brusselse dopingbeleid werd al in 2007 geregeld in een ordonnantie. De gevraagde aanpassing daarvan liet op zich wachten omdat er - op vraag van de sportwereld - werd gezocht naar een uniforme definitie van elite­sporters. Dat duurde twee jaar en leverde het Gewest een waarschuwing op. Maar Chris Cloots, adjunct-kabinetschef van Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD), is er gerust op. "We staan even ver als de andere gemeenschappen," zegt hij. "Het verschil is dat zij al een bekrachtiging hadden gekregen van het Wada. Een verschil in presentatie, dat is alles."

"Aangezien het Brussels Gewest een te kleine entiteit is, zal het zelf geen controles op poten zetten en rekent het op artsen van de andere gemeenschappen. We hebben een samenwerkingsakkoord met de Franse en Vlaamse Gemeenschap om dopingcontroles te organiseren in Brussel. De meeste sporters vallen zo al onder hun bevoegdheid, aangezien bijna alle sportfederaties geregionaliseerd zijn. Alleen sporters die in Brussel zijn gedomicilieerd én aangesloten zijn bij een van de enige twee federale sportfederaties - voetbal en hockey -, vallen onder de Brusselse ordonnantie. En elitesporters die in Brussel sporten zonder tot een federatie te behoren, maar dat is een heel kleine groep."

"Bij de controles zullen de artsen onze 'Brusselse' regels toepassen," vervolgt Cloots. "Er zijn kleine verschillen tussen de gemeenschappen, maar we proberen die zoveel mogelijk te harmoniseren. De interpretatie zal hier en daar wat kunnen verschillen."

Tot opsluiting toe
Ook het systeem van de whereabouts, het invullen en bijhouden van de gegevens van de sporters, wordt aangepast. Een adminis­trator van de GGC zal de gegevens bijhouden voor de enkele Brusselaars die hiertoe verplicht zijn. Voor ploegsporten is er één persoon verantwoordelijk voor de whereabouts van heel de ploeg.

Doordat de nieuwe ordonnantie op zich laat wachten, bleef een klein deeltje van de Brusselaars sinds 2007 buiten schot. Maar de meesten werden wel gecontroleerd door hun sportfederatie. Zodra de nieuwe ordonnantie rond is, plant het Gewest controles. "We hebben vanuit de GGC een budget van twintigduizend euro uitgetrokken voor 2012," verklaart Edith Poot van de directie Welzijn van de GGC. "Daarnaast zullen de andere gemeenschappen hier dus ook controleren. Zowel in het Brussels Gewest als in heel België zal er meer gecontroleerd worden. De gemeenschappen beslissen zelf welke sporten. Wij peilen naar het risico, en in functie daarvan gebeuren de controles. Het Belgisch Olympisch Comité geeft ons ook een seintje als er problemen zijn in een bepaalde sporttak. Sowieso gaat het om sporters van een zeker niveau."

"Er is een uitzondering voor fitnessers, omdat we weten dat er in die sporttak een probleem met dopinggebruik is," zegt Poot nog. "Zij zullen zeker gecontroleerd worden. We beschouwen de gebruikers in de fitnesszaal als slachtoffers van een systeem. In onze ordonnantie kunnen we ook de beheerder van de fitnesszaal bestraffen, tot opsluiting toe."

De GGC heeft wel een belangrijke handicap: ze is bevoegd voor Volksgezondheid, maar problemen aankaarten rond het niet-respecteren van de waarden van de sport is geen GGC-bevoegdheid. Dat is zo vastgelegd in de Bijzondere Brusselwet. "Concreet wil dat zeggen dat we bij een positieve controle de sporter geen maatregelen kunnen opleggen via de sportfederatie. Die moet zelf bestraffen. Wij kunnen hen niet dwingen, alleen vragen en aanbevelen. Maar een federatie die niet bestraft, zal uiteraard meteen onder druk komen te staan."

De deadline voor de nieuwe ordonnantie is het begin van de Olympische Spelen in Londen op 27 juli 2012. Normaal gezien is alles tegen midden februari al in orde. Maar, merkt Poot op, "de Wada-code evolueert en er komen steeds nieuwe procedures bij. Als ze hun code nog eens aanpassen, dan moet alles opnieuw, heel het wetgevende proces. We hebben de Unesco-conventie ondertekend en zijn het engagement aangegaan om de Wada-code te volgen. En daar houden we ons aan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni