Brussel XL in actie: lezen over zweten

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
30/06/2008
Zopas rolde het vierde 'wandelweetboek' in de reeks Brussel XL van de persen. Wist u dat er GR's door Brussel lopen? En weet u wat Onze-Lieve Vrouw ter Zavel met sport te maken heeft?

Brussel XL in actie (waarin sport centraal staat, na deeltjes over literatuur, verborgen plekjes en muziek) is een mooi uitgegeven boekje van tachtig bladzijden geworden, met de Brusselse sportgeschiedenis in een notendop. De belangrijkste en/of mooiste locaties waar sport werd of wordt bedreven, vindt u terug op de fiets- en wandelroutes die Onthaal en Promotie Brussel (OPB) uitstippelde. En 'sport' wordt heel breed geïnterpreteerd: van historische voetbaltempels tot (helaas maar een paar) pittoreske supporterscafés, van het prachtige zwembadpatrimonium tot de zachte sportrecreatie in het Ter Kamerenbos, van legendarische bokspartijen in het Zuidpaleis tot de petanquebaan in het Parmentierpark.

Voor wie de fietsroutes en wandelingen wat licht uitvallen: er lopen liefst negen Grandes Randonnées of GR's door Brussel. U kunt vanuit Brussel onder meer naar Luik (GR579) of Geraardsbergen (GR512) stappen, maar ook naar Amsterdam of Parijs (GR 12), en aan de Hallepoort vindt u zelfs een mijlpaal op weg naar Compostela.

Brussel XL in actie geeft een pak leuke faits divers mee: in afwachting van zijn concert 's avonds sprong Bob Dylan de fiets op om de stad te verkennen. Hij raakte in de straatjes van Sint-Gillis compleet gedesoriënteerd en ging bij een buurtbewoner aanbellen om hem de weg terug naar Vorst Nationaal te tonen. Diezelfde Dylan speelde overigens ook nog in het nu verkrottende Crossingstadion van Schaarbeek. Muziek, geen voetbal.

:: Brussel XL in actie kost 6 euro; bestellen op 0800-13.700, in­fo@opbrussel.be of de website. Storten op 734-1032340-75 van OPB, Prinsenstraat 8, 1000 Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni