| Toumani Camara.

Brusselaar (23) gekozen in NBA-draft als tweede Belg ooit

© Belga
23/06/2023

De 23-jarige Brusselaar Toumani Camara is de tweede Belgische speler ooit die geselecteerd is in de draft, het systeem om spelers in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA op een evenwichtige manier te verdelen. Phoenix Suns koos Camara donderdag (lokale tijd) in New York als 52ste.

Als Camara een contract ondertekent bij Phoenix Suns, mag Camara zich de tweede Belg noemen die in de NBA speelt, na Didier Mbenga. De intussen 42-jarige Mbenga kroonde zich twee keer tot NBA-kampioen met de Lakers, maar werd nooit gekozen via de draft.

Draft is een methode in Noord-Amerikaanse sporten om op een evenwichtige manier nieuwe spelers te verdelen over de teams. Het minst presterende team mag als (een van de) eerste kiezen, zodat ze opnieuw een kans maken in de competitie.

Camara is na Axel Hervelle in 2005 de tweede Belg die gedraft werd in de NBA, maar de Luikenaar maakte nooit de sprong naar de prestigieuze competitie.

'Nuttige speler'

Na vier jaar in het Amerikaanse universitaire circuit - twee aan de University of Georgia en twee aan de University of Dayton - besloot de 2.03 meter lange small forward om mee te doen aan de draft. Dit in een poging om in de NBA uit te komen en zijn professionele carrière te starten.

Amerikaanse waarnemers omschrijven Camara als "een nuttige speler die op elke positie ingezet kan worden". De verwachting was dat hij gedraft zou worden, maar dan wel als een van de allerlaatsten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni